Swipe to the left

Wie is de beste keeper van de Eredivisie 2015-2016?

Wie is de beste keeper van de Eredivisie 2015-2016?
Geen reactie

Geschatte leestijd: 5 minuten

Beste keeper: meeste wedstrijden

Elk seizoen voeren de keepers de lijstjes met de meest gespeelde wedstrijden aan. Dit is niet zo heel raar, want de meeste keepers staan een heel seizoen onder de lat van hun club. Het komt maar weinig voor dat een keeper in een lopend seizoen gepasseerd wordt en de tweede keeper de rest van het seizoen mag afmaken. Blessures kunnen nog wel roet in het eten gooien.

In het seizoen 2015-2016 hebben Sergio Padt en Bram Castro de meeste wedstrijden gespeeld. De keepers van FC Groningen en Heracles voeren met 35 wedstrijden de ranglijst aan. Dit heeft wel te maken met het feit dat beide keepers nog actief zijn in de play-offs voor een Europees ticket. Beide keepers staan op dit moment tegenover elkaar in de 1e ronde van de play-offs. De winnaar van deze dubbele confrontatie kan zich waarschijnlijk ook kronen tot de speler met de meest gespeelde wedstrijden over het seizoen 2015-2016.

Als we alleen kijken naar de wedstrijden die in de Eredivisie gespeeld zijn zien we dat er 9 keepers in de top 10 staan. Joey Pelupessy van Heracles Almelo is de enige veldspeler die in de top 10 voorkomt.

Wedstrijden gespeeld Eredivisie keepers
Bron: www.eredivisie.nl

Beste keeper: meeste en minste tegengoals

Deze statistiek hoeft niet direct wat te zeggen over de kwaliteiten van een doelman. Als Jasper Cillessen keeper was geweest bij SC Cambuur Leeuwarden had hij ongetwijfeld veel meer tegengoals gekregen dan hij nu bij Ajax heeft geïncasseerd. Toch vinden we het de moeite waard om deze statistiek mee te nemen. In de volgende alinea gaan we namelijk het aantal tegengoals nog koppelen aan het aantal verrichte reddingen.

De keeper die in de Eredivisie 2015-2016 de meeste tegengoals (66) heeft geïncasseerd is Hidde Jurjus van De Graafschap. Als Leonard Nienhuis van Cambuur alle wedstrijden van het afgelopen seizoen onder de lat had gestaan was hij de keeper geweest die de meeste tegendoelpunten had moeten slikken. Omdat Nienhuis maar in 29 van de 34 wedstrijden in actie is gekomen heeft hij zijn doelpuntentotaal weten te beperken tot 61 goals. Wat opvalt, is dat Erwin Mulder, de ooit zo betrouwbare sluitpost van Feyenoord, met 61 tegengoals ook hoog in het rijtje staat met keepers die veel tegendoelpunten tegen krijgen.

Tegengoals Eredivisie Keepable.nl
Bron: www.eredivisie.nl

Waar Hidde Jurjus, Leonard Nienhuis en Erwin Mulder het afgelopen seizoen de meeste tegendoelpunten moeten hebben incasseren daar hebben Jasper Cillessen en Jeroen Zoet de minste tegendoelpunten gekregen. Jasper Cillessen heeft het afgelopen seizoen in 34 wedstrijden maar 21 keer de bal uit het net hoeven halen. Cillessen heeft het hele seizoen kunnen bouwen op een solide verdediging en het kampioenschap leek zelfs beslist te worden op het weinige aantal tegendoelpunten dat Ajax heeft moeten incasseren. We weten allemaal hoe dat is afgelopen.

Tegengoals 2 Eredivisie Keepable.nl
Bron: www.eredivisie.nl

Beste keeper: meeste reddingen

De statistiek waar wij natuurlijk het meest benieuwd naar zijn is die van de meeste reddingen. Dit zegt wat over de kwaliteiten van een keeper. Aan de andere kant is het logisch dat een keeper bij een laagvlieger in de Eredivisie meer doelpogingen tegen krijgt en dus ook vaker de kans heeft om een redding te maken. Dit wijst de top 10 van de meeste reddingen ook uit. Hidde Jurjus van de Graafschap heeft niet alleen de meeste tegendoelpunten moeten incasseren, maar heeft ook de meeste reddingen gemaakt. De top 3 wordt gecomplementeerd door Sergio Padt van FC Groningen en Bram Castro van Heracles Almelo. Deze 3 clubs hebben allemaal meer dan 500 schoten tegen moeten verwerken, terwijl de rest van de top 10 minder dan 500 schoten tegen heeft gehad. Hieruit blijkt dat de keepers die veel schoten tegen krijgen ook meer kans hebben om een redding te maken.


Dit is in onderstaand overzicht weer mooi vertaald naar een reddingen/schoten tegen ratio. Als we hiernaar kijken valt op dat van alle Eredivisie keepers die meer dan 10 wedstrijden hebben gespeeld Eloy Room de beste ratio (0,29) heeft. Van de keepers van de traditionele top 3 kan Jeroen Zoet van PSV rekenen op de beste reddingen/schoten tegen ratio. Met een ratio van 0,25 doet hij het net iets beter dan Jasper Cillessen van Ajax (0,23) en Kenneth Vermeer van Feyenoord (0,24).

Meeste reddingen Eredivisie Keepable.nl
Bron: www.eredivisie.nl

Beste keeper: conclusie

Het is lastig om te beoordelen wie nou de beste keeper is van de Eredivisie 2015-2016. Iedereen heeft wel een voorkeur voor de beste keeper van de Nederlandse competitie, maar laten we eerlijk zijn: deze mening is meestal niet heel objectief. Dat is ook logisch, want je support natuurlijk je favoriete team in de Eredivisie. Als je de gemiddelde Nederlander vraagt naar de beste keeper van de Eredivisie zal 9 van de 10 mensen de naam noemen van Jasper Cillessen, Jeroen Zoet of Kenneth Vermeer. Deze keepers staan onder contract bij de drie traditioneel grootste clubs van Nederland en je mag er vanuit gaan dat deze clubs ook de beste spelers en keepers aan zich weten te binden.

Als we puur naar de statistieken kijken moeten we concluderen dat de keepers van de traditionele top 3 niet tot de beste keepers van Nederland behoren. Keepers als Eloy Room, Kostas Lamprou en zelfs Hidde Jurjus kunnen een betere reddingen/schoten tegen ratio overleggen. De vraag is natuurlijk of je hier conclusies uit kunt trekken. Als Jeroen Zoet of Jasper Cillessen onder de lat zou staan bij Willem II zouden ze waarschijnlijk ook meer reddingen maken, omdat ze meer schoten tegen te verwerken krijgen.

Met alle statistieken op een rijtje krijg je wel een ander beeld van de keepers die dit seizoen in de Eredivisie actief zijn geweest. Keepers van laagvliegers wordt vaak verweten dat ze niet goed genoeg zijn, maar met deze cijfers en statistieken krijg je daar toch een ander beeld van. Wie is nou de beste keeper in Nederland? Wij durven het niet te zeggen. Weet jij het?


Vind je dit een tof artikel? Deel het met anderen!

Geplaatst in: Statistieken
* invullen verplicht
Inschrijven Nieuwsbrief Blog Keepable


web-monitoring-ok