Swipe to the left

Welke onderdelen bevat een keepershandschoen?

Welke onderdelen bevat een keepershandschoen?
Geen reactie

Geschatte leestijd: 5 minuten

Achtereenvolgens behandelen we de volgende onderdelen waaruit een keepershandschoen bestaat:

  1. Body
  2. Foam
  3. Achterkant
  4. Bandage
  5. Fingersave

1. Body

Het eerste onderdeel dat we gaan bespreken is de body van de handschoenen. De body vormt de basis van een keepershandschoen en kan bestaan uit verschillende soorten materialen. Op de body wordt de rest van de keepershandschoen vastgemaakt. Soms wordt er gekozen voor zeer goed ademende materialen. Dit kun je herkennen aan materiaal dat lijkt op gaas. Een voorbeeld hiervan is mesh. Er bestaan veel verschillende materialen die als body worden gebruikt. Mesh is een voorbeeld van een stofachtig materiaal dat goed ademt. Er zijn ook materialen die een glad karakter hebben en goed zijn schoon te maken. Veelal zie je de body van de keepershandschoenen maar op een paar plekken, omdat aan de bovenzijde erover nog een afwerking wordt bevestigd.

2. Foam

De foam van de keepershandschoenen is in onze ogen het belangrijkste onderdeel van een keepershandschoen. Foam wordt ook wel natuurlijk latex genoemd en anderen noemen het de palm. Uiteindelijk heeft iedereen het over datzelfde onderdeel van de keepershandschoenen. De foam is verkrijgbaar in verschillende varianten en kleuren. De foam bepaalt de grip van de keepershandschoenen. Een hele algemene stelregel voor grip is hoe duurder de keepershandschoenen zijn, hoe ‘zachter’ de foam is. Dat zorgt voor een betere grip, maar daarentegen ook een hogere slijtgevoeligheid. Vice versa werkt dit net zo. Hoe beter de handschoen geprijsd is, hoe ‘harder’ de foam is. Dat zorgt voor een beter slijtvastheid, maar daarentegen is de grip in nat weer ook minder. In een eerder artikel beschreven we al eens welke stappen van belang zijn voor het online kopen van keepershandschoenen.

Op de markt zijn verschillende aanbieders van keeperhandschoenen en de meeste merken geven diverse benamingen aan hun foam. In principe zegt een naam natuurlijk niet alles, maar vaak kun je er wel uit afleiden wat voor type het is. Zo gebruikt RG bijvoorbeeld een Contact Aqua foam die met name goed presteert in nat weer. Foam in keepershandschoenen wordt vaak in verschillende diktes gemaakt. Veelal zie je 3mm, 3.5mm en 4mm dikte. Naast de foam zit er aan de binnenzijde van de keeperhandschoen ook een laag dempend materiaal. Dit wordt de cushing genoemd. Als er keepershandschoenen worden aangeboden zie je vaak staan dat de foam dikte 4mm + 3 mm heeft. Het eerste aantal mm zegt iets over hoe dik de foam zelf is. De tweede variant zegt iets over de dikte van de cushing. Foamdikte en dikte cushing zorgen voor een vangcomfort. Hoe dikker de lagen tezamen zijn hoe meer demping bij het vangen van een bal, maar ook minder gevoel je hebt bij het vangen van de bal. Kies daarbij vooral een variant waar jij jezelf prettig bij voelt.

3. Achterkant

De achterkant van de keepershandschoen bepaalt in belangrijke mate de ‘looks’ van een handschoen. Deze achterkant kent vaak verschillende patronen en wordt vaak in kleur gemaakt. Daarnaast bepaalt het gebruikte materiaal in belangrijke mate het draagcomfort voor jou als doelman. De achterkant kan bijvoorbeeld van natuurlijk latex zijn gemaakt. Dat wordt vaak gedaan bij de duurdere modellen. Ook kan de achterkant gemaakt zijn van een kunststof materiaal. Dit materiaal is stugger van karakter en kenmerkend is dat het duurzamer is dan bijvoorbeeld het natuurlijke latex. Vaak is de achterkant een dikkere laag dan de foamlaag. Hoe dikker het materiaal van deze achterkant is, hoe robuuster de handschoen aanvoelt. Wat je ook vaak ziet is dat de dikte van de achterkant bij keepershandschoenen met fingersave dikker is. Als je precies de dikte wilt weten van gebruikte materialen, check dan de catalogus van het merk. Hierin wordt beschreven welk materiaal in welke dikte is gebruikt. De catalogus van RG Keepershandschoenen vind je hier.

4. Bandage

Een van de laatste onderdelen die wij in deze blog bespreken, is de bandage. De bandage wordt ook wel sluiting genoemd en komt vaak in twee varianten. We onderscheiden de klassieke bandage en de elastische bandage. Een klassieke bandage wordt altijd eenmaal om de pols geslagen. De elastische bandage sla je of eenmaal om de pols, maar vaker zie je het gebruik van een elastische bandage die tweemaal om de pols wordt geslagen. De voorkeur voor een van beide is erg persoonlijk. Klassieke bandage sla je maar eenmaal om de pols en doordat polsdiktes kunnen verschillen, zit dit bij de een fijner dan bij de ander. Voordeel van een elastische bandage is dat het altijd strak zit bij iedere pols doordat het een rekbaar materiaal is.

5. Fingersave

Het laatste onderdeel dat de revue passeert is fingersave. Op de markt zijn keepershandschoenen met fingersave, maar ook keepershandschoenen zonder fingersave te verkrijgen. Bevat een model fingersave dan wordt dit vaak expliciet genoemd. Sommige merken hebben een bepaalde lijn waaraan ze een speciale naam hebben gegeven om zo te weten dat het om keepershandschoenen met fingersave gaat. Andere merken geven er geen speciale naam aan, dus moet je altijd goed de beschrijving lezen om het zeker te weten. We beschreven eerder in een blog al de voor- en nadelen van keepershandschoenen met en zonder fingersave.

Overzicht welke onderdelen bevat een keepershandschoen

In deze blog beschreven we welke onderdelen een keepershandschoen zoal bevat. Al deze onderdelen en gebruikte materialen beïnvloeden in zekere mate de pasvorm, kwaliteit en pasgevoel. Bedenk goed waar je de handschoenen wilt gebruiken en welk materiaal jij denkt dat het beste daarbij past! Nog een keer op een rijtje:

  1. Body;
  2. Foam;
  3. Achterkant;
  4. Bandage;
  5. Fingersave.

Mocht je naar aanleiding van het artikel vragen hebben? Neem gerust contact met ons op via info@keepable.nl of stuur ons een bericht via de Live chat, zodat wij ook jouw kunnen helpen bij de zoektocht naar keepershandschoenen met de perfecte onderdelen!

Succes!


Vind je dit een tof artikel? Deel het met anderen!

Geplaatst in: Producten
* invullen verplicht
Inschrijven Nieuwsbrief Blog Keepable


web-monitoring-ok