Swipe to the left

Wat zijn de beste voetbalschoenen voor een keeper?

Wat zijn de beste voetbalschoenen voor een keeper?
3 comments

Het kost je ongeveer 8 minuten om dit artikel te lezen


Met het enorme aanbod aan voetbalschoenen is het voor voetballers en keepers vaak lastig om de juiste schoen te kiezen. De keuze voor een voetbalschoen is heel persoonlijk en kan afhankelijk zijn van meerdere factoren. Zo moet je rekening houden met de ondergrond waarop je speelt, het type voet dat je hebt, je speelstijl en het aanbod van verschillende materialen. Gelukkig zijn er wel bepaalde eigenschappen die een voetbalschoen meer geschikt maken voor een keeper. In dit artikel vertellen wij jullie welke dit zijn en hopen wij de keuze voor de beste voetbalschoenen gemakkelijker te maken!

De beste voetbalschoenen voor elke ondergrond

Zoals de meesten van jullie waarschijnlijk wel weten zijn er verschillende type voetbalschoenen voor alle verschillende ondergronden. Vaak worden deze afgekort met AG, FG, HG, IN, SG en TF. We zullen al deze afzonderlijke typen hieronder bespreken en uiteraard komen ook de schoenen speciaal voor keepers aan bod.

Artificial grass (AG)Voetbalschoenen AG noppen

De Artificial Grass voetbalschoenen, afgekort als AG, zijn het meest geschikt voor gebruik op kunstgrasvelden. Dat is geen overbodige luxe met de opkomst van de kunstgrasvelden in Nederland. De AG schoenen kenmerken zich door meer en kortere noppen dan een gewone voetbalschoen. Op die manier heb je minder kans om 'vast' te komen zitten op de stroeve kunstgrasvelden tijdens het draaien en voorkom je bijvoorbeeld het verdraaien van je knie. Verder zorgen de hoeveelheid noppen ervoor dat jij als gebruiker van deze schoenen minder druk aan de onderkant van je voetbed ervaart. De druk op de schoen wordt verdeeld over meerdere noppen waardoor het prettiger loopt op de kunstgrasvelden. Uiteraard maakt het daarbij wel verschil op welke generatie kunstgrasveld je speelt. De allereerste kunstgrasvelden (eerste generatie) waren relatief kort en om die reden ook vrij hard waardoor deze schoenen echt goed tot zijn recht kwamen. Het was fijner om de druk aan het voetbed te verspreiden om er geen last van te krijgen. Vandaag de dag lijken de kunstgrasvelden qua lengte steeds meer op natuurgras waardoor het hebben van meerdere noppen minder goed tot zijn recht komt. Op de nieuwere kunstgrasvelden (derde generatie) kun je overigens ook gewoon gebruik maken van de ‘normale’ voetbalschoenen (die we verderop bespreken onder Firm Ground).

Turf (TF)Voetbalschoenen TF noppen

Naast de AG voetbalschoenen kun je op kunstgras ook gebruik maken van de Turf, afgekort als turf, voetbalschoenen. Deze zijn vooral geschikt voor de erg harde en kortere kunstgrasvelden, maar ook bijvoorbeeld op gravel. Gelukkig wordt de kwaliteit van de kunstgrasvelden steeds beter en is het bijna niet meer nodig om te kiezen voor de TF schoenen. Ook de gravelvelden verdwijnen (gelukkig) steeds meer en wij vragen ons af of deze velden er eigenlijk nog wel zijn. In ieder geval hebben deze velden niet de toekomst, want eerlijk is eerlijk: voetballen op deze velden doe je niemand een plezier mee.

Firm ground (FG)Voetbalschoenene FG noppen

Gelukkig voetbalt niet iedereen op kunstgras en zijn er nog veel clubs waar het gras opgevreten kan worden. De grasvelden vragen weer een heel ander type schoen en daarom worden voor gras vaak de FG en SG voetbalschoenen gebruikt. Deze zogeheten Firm Ground schoenen worden door het grootste gedeelte van de voetballers en keepers gebruikt op natuurgras bij het drogere weer. De schoenen zijn geschikt voor eigenlijk alle voetbalvelden (zowel natuurgras als kunstgras), maar de velden moeten niet té nat en zacht zijn. Je zult dan minder grip ervaren met deze schoenen en op die manier glijd je gemakkelijk weg. In vergelijking met de Turf schoenen of de Artificial Grass schoenen zijn de noppen bij Firm Ground een stuk langer. Verder bevat een FG schoen ook minder noppen ten opzichte van de bovenstaande twee varianten.

Hard Ground (HG)

Hard Ground voetbalschoenen zien we vandaag de dag eigenlijk niet meer, maar zijn zeker een hele periode 'hot' geweest. Zeker in de periode dat kunstgras net in opkomst was, werden deze schoenen veel gedragen. Kenmerkend voor deze voetbalschoenen zijn de kortere noppen en heel veel noppen. Eigenlijk heeft de Hard Ground variant veel overeenkomstige elementen met de Turf schoen.

Indoor (IN) voetbalschoenen

Voor het gebruik bij zaalvoetbal, beter bekend als futsal, worden de Indoor voetbalschoenen gebruikt. Zaalvoetbalschoenen hebben geen noppen om het beste contact met de ondergrond te creëren. Echte indoor schoenen geven uiteraard niet af en hebben een zogeheten niet-strepende zool.

Soft ground (SG)Voetbalschoenen SG noppen

Wordt het dan toch echt regenachtig en speel je op een vochtig en 'zacht' veld, dan zijn Soft Ground voetbalschoenen de ideale partner voor jou! De schoenen kenmerken zich door de langere, metalen noppen. In de volksmond worden deze noppen ook wel pinnen genoemd. De metalen noppen van een SG voetbalschoen zijn bij sommige voetbalschoenen te vervangen, waardoor jij bij te veel slijtage altijd een nieuw setje onder de schoenen kunt schroeven. Dat is bijvoorbeeld bij het afgebeelde model Adidas World Cup het geval of bijvoorbeeld de Nike Superfly SG serie. De laatste tijd is er steeds meer een ontwikkeling te zien waarbij er ook voetbalschoenen komen waarbij geen schroefnoppen zitten. Indien deze noppen zijn versleten, zullen er nieuwe schoenen aangeschaft moeten worden. Omdat metaal stroever is dan de kunststofnoppen onder FG schoenen, glijd je minder snel weg. Het grootste verschil ten opzichte van de kunststof noppen is dat de ijzeren noppen een veel langere lengte hebben en ook de hoeveelheid noppen is nog meer beperkt om die optimale grip te krijgen. Vooral tijdens de herfst- en wintermaanden (natte periode) wordt er door veel voetballers en keepers gebruik gemaakt van de SG voetbalschoenen. Ook binnen het segment voetbalschoenen met ijzeren noppen zijn er verschillende varianten verkrijgbaar. Zo zijn er de traditionele SG schoenen voor de doelman die met 6 pinnen wil keepen. Een voorbeeld daarvan is de Adidas World Cup of de Nike Premier. Vandaag de dag worden er echter steeds meer schoenen uitgebracht met een mix van SG en FG. De basis van de schoen bestaat uit 6 ijzeren noppen aangevuld met 4 kunststof noppen tussen de hak en het begin van de voorvoet. Een voorbeeld daarvan is de Nike Mercurial Superfly SG of de Adidas X SG lijn.

Voor keepers die pleiten voor veel grip, zijn de varianten met 6 noppen aan te raden. Echter worden beide varianten steeds meer en meer gedragen door zowel spelers alsook keepers. SG schoenen mogen wat ons betreft in de voetbaltas van een doelman zeker niet ontbreken!

Bestaan er speciale voetbalschoenen voor keepers?Uhlsport Torkralle SC voetbalschoenen voor keepers

Ja die bestaan! Uhlsport heeft speciaal voor keepers de Uhlsport Torkralle SC gemaakt. Voor zover ons bekend is dit een van de weinige voetbalschoenen die speciaal voor keepers is samengesteld. De schoen heeft extra noppen onder de bal van de voet om de grip te verhogen bij het afzetten. Daarnaast is de hak van de schoen 4 mm hoger dan bij andere voetbalschoenen om te zorgen voor meer stabiliteit. Als keeper sta je bovendien meer op de voorvoeten en zou je dus in staat moeten zijn om sneller te reageren. Klinkt veelbelovend, maar werkt het ook? Als we kijken naar deze schoen op de velden zien we dit type voetbalschoenen maar weinig tot niet terug. Daar komt bij dat de voetbalschoenen vandaag de dag niet meer verkrijgbaar zijn in de allernieuwste collectie van Uhlsport. Kennelijk toch geen daverend succes gebleken. De meerwaarde van de extra noppen op deze specifieke plekken en de verhoogde hiel zijn nooit aangetoond, alhoewel het wel een dappere poging is geweest. Wat ons betreft is de Uhlsport Torkralle SC geen echte pottenbreker gebleken.


De pasvorm en materialen van de beste voetbalschoenen voor keepers

Afhankelijk van je speelstijl moet jij een keuze maken uit verschillende materialen en pasvormen die bij jou passen als keeper. Voor keepers is het in ieder geval belangrijk dat een voetbalschoen veel grip geeft (juiste noppen kiezen dus), optimaal draagcomfort biedt, de juiste maat heeft, vervaardigd van het beste materiaal en moet uiteraard van een goede prijs zijn voorzien. De grip heb je nodig om goed af te kunnen zetten voor die heerlijke zweefduik richting de kruising in de laatste minuut.

Voeten zijn er in verschillende lengtes en breedtes. De producenten van voetbalschoenen hebben hierop hun productassortiment afgestemd. Zo zijn er bijvoorbeeld schoenen voor de bredere voet, maar zijn er ook voetbalschoenen voor hele smalle voeten. De allergrootste producenten van voetbalschoenen Adidas, Nike en Puma hebben om die reden een groot arsenaal waar jij als voetballer/keeper uit kunt kiezen. Van belang is om te kiezen voor een schoen die goed aansluit.

Leren voetbalschoenen

Waar vroeger de voetbalschoenen voornamelijk bestonden uit lederen varianten, bestaan de voetbalschoenen anno 2016 voornamelijk nog uit synthetische varianten. Beide materialen hebben natuurlijk hun voors en tegens. Een voordeel van de leren varianten is dat zij beter 'ademen' en worden, mits je ze goed onderhoudt, lekker soepel en vormen naar de voet. Leren voetbalschoenen zijn bijna altijd gemaakt van of full-grain leer of kangoeroe leer. Deze laatstgenoemde is de meest dure variant leer. Een nadeel van leder is dat ze meer vocht vasthouden. Eenmaal nat voelen de voetbalschoenen zwaar aan.

Synthetische voetbalschoenen

Voetbalschoenen vervaardigd van synthetisch leer zijn niet meer weg te denken van de velden. Door het gebruik van deze variant leder is het mogelijk geworden om voetbalschoenen te produceren in de meest bijzondere kleursamenstellingen. Voordelig van synthetische voetbalschoenen is dat het gebruikte materiaal beter bestand is tegen slijtage en om die reden duurzamer is. Over het algemeen is synthetisch materiaal lichter en dus zijn de voetbalschoenen lichter. Ten opzichte van leer is synthetisch materiaal waterafstotend en gaan de schoenen niet zwaarder aanvoelen, want ze nemen geen vocht op. Nadelig aan dit type is dat het heel belangrijk is om de juiste maat te kopen. Synthetisch materiaal vormt minder goed naar de voet en is minder 'rekbaar'.

Wat zijn de beste voetbalschoenen voor een keeper?

Deze vraag is niet gemakkelijk te beantwoorden, maar wij zouden de vraag anders willen stellen: welke voetbalschoenen zijn voor jou het meest comfortabel? Vandaag de dag zijn er geen 'slechte' producten meer verkrijgbaar op de markt. We hebben gezien dat de Uhlsport Torkralle SC een tijd in the running is geweest, maar heeft ons niet overtuigd als de beste voetbalschoenen voor een keeper. Het aanbod voetbalschoenen van vandaag de dag is eigenlijk voor iedere speler en er zijn maar weinig tot geen voetbalschoenen speciaal voor keepers. Wat ons betreft zijn de onderstaande vijf tips van cruciaal belang voor de meest comfortabele voetbalschoenen.

Tips voetbalschoenen voor keepers

Ons advies voor de beste voetbalschoenen voor een keeper (uiteraard geldt dit ook voor spelers) aan de hand van vijf waardevolle tips:

1.) Kies het juiste type schoen passend bij de ondergrond: grofweg nat weer SG en droog weer FG;
2.) Heb als keeper twee paar voetbalschoenen: één paar voor droog weer natuurgras of kunstgras en één paar pinnen voor het natte weer;
3.) Zorg voor een comfortabel zittende schoen die goed aansluit voor een optimaal draagcomfort: niet té strak, maar zeker niet te ruim;
4.) Koop de juiste maat, want bij een te grote schoen slof je uit en een te kleine schoen zorgt voor blauwe nagels, blaren of andere blessures;
5.) Kies een schoen passend bij jouw budget.

Concluderend kunnen we uit bovenstaande verhaal stellen dat jij vooral moet kiezen voor voetbalschoenen waar jij je prettig bij voelt en die jou als gegoten zitten. Uiteindelijk voel jij je als keeper 100% vertrouwd met het materiaal dat comfortabel is. Bovenstaande aandachtspunten zorgen er in ieder geval voor dat jij je kunt wapenen met het beste schoeisel op de verschillende ondergronden.

Toch zijn wij nieuwsgierig geworden naar de perfecte voetbalschoen voor jou? Welke schoen is voor jou de beste en waarom? Laat ons in een reactie weten welke dat zijn.

Geplaatst in: Producten
Alex 23 oktober 2016 at 11:29
De beste schoen, naar mijn inziens voor een keeper gemaakt was, is de Predator Mania uit 2002.
Gemaakt van Kangoeroe leer en de schoen vormde zich naar je voet! Adidas heeft een remake gedaan maar dan van syntethisch materiaal. Ben er niet aan begonnen vanwege het feit dat die schoenen de oude uit 2002 nooit zal evenaren! Jammer dat Adidas deze niet terug brengt. Niet alleen vanwege de pasvorm maar ook qua uiterlijk was het een fantastische schoen! De " tong " lekker ver naar voren!
pjotr 26 oktober 2016 at 18:50
Wat een verhaal zeg. Maar wat is er nu specifiek voor keepers uit te halen? Vervang 'keeper' door 'voetballer' en het valt niet op.
Bart 28 oktober 2016 at 21:37
Is dat niet juist het probleem. Het aanbod voor keepers vandaag de dag verschilt niet van de gewone voetballers meer. Het model dat ooit speciaal voor de keeper werd gemaakt is uit productie. Enige model dat nog enigszins specialistisch voor de keeper, is denk ik de Adidas World Cup of de Nike Premier. @Pjotr waar zit volgens jou het winstpunt voor wat betreft voetbalschoenen voor een keeper?
* invullen verplicht
Inschrijven Nieuwsbrief Blog Keepable


web-monitoring-ok