Swipe to the left

Wat je moet weten over voetbal op de Olympische Spelen

Wat je moet weten over voetbal op de Olympische Spelen
Geen reactie

Het EK-voetbal en de Tour de France zijn nog maar net afgelopen of het volgende grote sportevenement staat alweer voor de deur: de Olympische Spelen. Om de vier jaar wordt er tijdens de Olympische Zomerspelen gestreden voor de medailles. Dit jaar is het toernooi al regelmatig in het nieuws gekomen en meestal was dat niet heel positief. Zo was het lange tijd onzeker of de Russische atleten mochten deelnemen aan het toernooi door vermeend dopinggebruik. Ook de accommodatie in Rio de Janeiro liet nogal wat te wensen over, maar de organisatie heeft verzekerd dat de sporters een veilig en comfortabel onderkomen krijgen.

Voetbal op de Olympische Zomerspelen

Sinds de tweede Olympische Spelen in 1900 maakt voetbal deel uit van het programma op de Spelen. Vanaf dat jaar is er elk jaar, met uitzondering van 1932, een Olympisch voetbaltoernooi gespeeld. Aanvankelijk was het voetbaltoernooi alleen voor de mannen, maar vanaf 1996 zijn ook de vrouwen actief op de Olympische Zomerspelen. Bij de eerste paar Olympische Spelen werd het toernooi gespeeld met clubteams uit verschillende landen. Tegenwoordig wordt het toernooi gespeeld met landenteams en een land mag meedoen als het aangesloten is bij zowel de wereldvoetbond FIFA als het Internationaal Olympisch Comité.

In de eerdere jaren van het voetbal op de Olympische Spelen mochten, net zoals bij de andere sporten tijden de Spelen, alleen amateurs aan het toernooi deelnemen. Vanaf 1956 mochten spelers die in de eindronde van het voorafgaande wereldkampioenschap hadden gespeeld niet meer deelnemen aan het voetbaltoernooi op de Olympische Spelen. Later werden de beperkingen voor deelname nog verder uitgebreid, want ook spelers die in de kwalificatiereeks voor een wereldkampioenschap hadden gespeeld mochten niet meer meedoen met de Olympische Spelen. Vanaf 1984 mochten ook professionele voetballers deelnemen aan het voetbaltoernooi op de Spelen. Tegenwoordig mag iedereen meedoen met het voetbaltoernooi, maar er zijn wel een aantal beperkingen. Vanaf 1992 mogen deelnemers aan het toernooi maximaal 23 jaar oud zijn. Daarnaast mag elk land 3 dispensatiespelers in de selectie opnemen die ouder zijn dan 23 jaar. Voor deelname aan het vrouwentoernooi gelden geen beperkingen.

Sterspeler Neymar is te zien op de Olympische Spelen

Winnaars van het voetbaltoernooi

Sinds voetbal deel uitmaakt van de Olympische Zomerspelen zijn er uiteraard diverse winnaars geweest. Bovenaan in de medaillespiegel bij de mannen staan Groot-Brittannië en Hongarije. De Europese overheersing op het toernooi is de laatste 20 jaar echter als sneeuw voor de zon verdwenen. Vanaf het toernooi in 1996 heeft er namelijk altijd een Afrikaans- of Zuid-Amerikaans land het toernooi gewonnen. Waar in de wereldkampioenschappen voetbal Europese landen de laatste 20 jaar de dienst uitmaken, daar domineren Afrika en Zuid-Amerika dus het toernooi op de Olympische Spelen.

Bij de vrouwen is de dominantie van de Verenigde Staten erg opvallend. Sinds het eerste Olympische vrouwentoernooi in 1996 hebben de vrouwen van de VS alleen in 2000 niet gewonnen. De overige 4 toernooien wisten de vrouwen van de VS op hun naam te schrijven.

Nederlandse inbreng Olympische Spelen 2016

De Nederlandse inbreng op het voetbaltoernooi van de Olympische Spelen in Rio de Janeiro is erg beperkt. Het Nederlandse mannen – en vrouwenteam hebben zich beide niet weten te plaatsen voor het eindtoernooi. Jong Oranje wist zich in een kwalificatieduel tegen Portugal niet te plaatsen voor het EK onder 21, waar plaatsen voor het Olympisch voetbaltoernooi te verdienen waren. De ploeg van Adrie Koster ging in een dubbele confrontatie tegen Portugal 2 keer onderuit. De Oranje leeuwinnen hadden op een kwalificatietoernooi in eigen land de mogelijkheid om zich te plaatsen voor de Spelen. In een poule met Zwitserland, Noorwegen en Zweden mochten de leeuwinnen strijden voor 1 plek op de Olympische Spelen. Met 4 punten uit 3 gespeelde wedstrijden eindigde de Olympische droom van de vrouwen, Zweden werd namelijk eerste met 7 behaalde punten.

Is er dan helemaal geen Nederlandse inbreng bij het voetbaltoernooi? Nou, die is er wel. Er zijn namelijk een aantal eredivisie/eerste divisiespelers actief op het voetbaltoernooi. FC Groningen is het beste vertegenwoordigd. Kasper Larsen en Simon Tibbling doen namelijk voor respectievelijk Denemarken en Zweden mee aan het toernooi. Ook Muamer Tankovic van AZ en Hawbir Moustafa van MVV Maastricht proberen voor hun land de gouden plak binnen te halen. Amin Younes en Andres Guardado waren door hun land ook geselecteerd om deel te nemen aan de Olympische Spelen, maar hebben van hun clubs geen toestemming gekregen om af te reizen naar Rio de Janeiro.

Opvallende namen Olympisch voetbaltoernooi

Elk jaar zijn er op het Olympisch voetbaltoernooi wel een aantal opvallende spelers aanwezig. In 2008 werd Argentinië Olympisch kampioen met onder andere Lionel Messi en Angel Di Maria in de gelederen. Dit jaar was er sprake van weer een deelname van Messi, maar hij heeft hier zelf van afgezien. Een andere grote internationale ster is wel aanwezig: Neymar. Hiermee is Brazilië meteen 1 van de grootste titelkandidaten. Naast Neymar doen bij Brazilië namelijk ook Felipe Anderson van Lazio Roma en Marquinhos van PSG mee. Ook Argentinië zal, ondanks het ontbreken van Lionel Messi, hoge ogen gooien op het Olympisch voetbaltoernooi. Met Angel Correa en Luciano Vietto van Atletico Madrid beschikt Argentinië over een paar zeer talentvolle voetballers.

We hopen dat jullie met dit artikel wat wijzer zijn geworden over het voetbal op de Olympische Spelen. Ga jij kijken en wie is je favoriet? Laat het ons weten in een reactie!
Geplaatst in: Statistieken
* invullen verplicht
Inschrijven Nieuwsbrief Blog Keepable


web-monitoring-ok