Swipe to the left

Wat je moet weten over scheenbeschermers

Wat je moet weten over scheenbeschermers
Geen reactie

Iedereen is het tegenwoordig wel gewend dat er tijdens wedstrijden scheenbeschermers gedragen moeten worden. Nog niet zo heel lang geleden was dit heel wat minder vanzelfsprekend. Pas vanaf het seizoen 1999/2000 werd het dragen van scheenbeschermers voor amateurs door de KNVB verplicht. Sindsdien zijn de scheenbeschermers verkrijgbaar in alle soorten en maten en heeft iedereen een eigen voorkeur. Bieden al deze scheenbeschermers wel genoeg bescherming? De FIFA stelt geen eisen aan de materialen en het formaat van de scheenbeschermers en de nadruk lijkt bij veel voetballers meer te liggen op het draagcomfort dan de veiligheid. Daar valt natuurlijk wat voor te zeggen, maar weegt veiligheid niet zwaarder? In dit artikel nemen we jullie mee in de wereld van de scheenbeschermers.

Nostalgie

Een buigzame zachte kap met een elastiek die onder je voet doorgaat en zachte kussentjes rond je enkel. Misschien herken je de traditionele scheenbeschermer nog wel die vroeger, maar ook vandaag de dag nog steeds verkrijgbaar zijn. Je wist niet beter. Elke zaterdag stop(te) jij (of liet jij stiekem je moeder het werk doen haha) de kleding voor de wedstrijd in de tas. Naast je handdoek, shirtje, broekje, sokken en onderbroek maakte ook de scheenbeschermer standaard deel uit van je uitrusting. Vaak was je blij dat je tijdens de wedstrijd je scheenbeschermers om had, want sommige van die tegenstanders konden toch verrekte hard schoppen. Hoe anders was dit vroeger.

Scheenbeschermers verplicht

Pas een kwart eeuw geleden werd het gebruik van de scheenbeschermers door de KNVB ingevoerd. Destijds was de FIFA er van overtuigd geraakt dat door het gebruiken van scheenbeschermers het risico op een blessure aan het onderbeen sterk kon worden teruggebracht. Voor die tijd was het dragen van de scheenbeschermer niet verplicht. Je kunt je voorstellen dat dit de nodige onderbeenblessures tot gevolg had. Het verplichte dragen van scheenbeschermers bij de amateurs werd pas in het seizoen 1999/2000 ingevoerd. Sindsdien heeft de scheenbeschermer zijn nut meer dan bewezen. Veiligheid NL heeft samen met het UMC Utrecht en de KNVB onderzoek gedaan naar het effect van de scheenbeschermer op het aantal onderbeenblessures.

Nick van der Velden: Ik speel al tien jaar zonder scheenbeschermers"

Onderzoek veiligheid scheenbeschermers

Voor dit onderzoek heeft Veiligheid NL 25 jaar lang data verzameld over onderbeenblessures bij voetballers. In 2001-2005, 1 jaar na de verplichte invoering van de scheenbeschermer voor de amateurs, is het aantal onderbeenblessures met 25% afgenomen. Voor de verplichte invoering hadden Nederlandse voetballers nog te maken met fracturen, kneuzingen en huidverwondingen aan het onderbeen. De invoering van de scheenbeschermer heeft dus sterk bijgedragen aan het verminderen van het aantal en de ernst van deze blessures. Dit wil natuurlijk niet zeggen dat je door het dragen van een scheenbeschermer nooit meer een onderbeenblessure kunt krijgen. Er zijn genoeg voorbeelden te noemen van voetballers die een been hebben gebroken, ondanks het dragen van bescherming voor de schenen en het is maar de vraag of je door het dragen van een scheenbeschermer de kans op een breuk verminderd dan wel voorkomt. Grote kans van niet.

Eisen aan scheenbeschermers

Sinds de KNVB de scheenbeschermers heeft ingevoerd worden daar geen eisen aan gesteld. Behalve dat ze van een degelijke kwaliteit moeten zijn voor de gebruiker, zijn er verder geen eisen te vinden. Het beste is als de scheenbeschermer driekwart van het scheenbeen bedekt en bij voorkeur een hoog draagcomfort heeft. Dit zijn geen harde eisen opgesteld door de KNVB, want ze zijn er gewoonweg niet. Ben jij door de scheidsrechter wel eens gecontroleerd op het wel of niet dragen van scheenbeschermers? Nee? Wij hebben het ook nog nooit meegemaakt. Hieruit blijkt dat er vanuit de KNVB weinig tot geen prioriteit is op het controleren van scheenbeschermers. Zo zei oud speler Nick van der Velden van destijds FC Groningen: "Ik speel al tien jaar zonder scheenbeschermers". Gewoon bij FC Groningen en gewoon in de Nederlandse hoogste competitie: de Eredivisie. Het dragen van scheenbeschermers is voor velen tegenwoordig al zo ingeburgerd dat een ieder uit zichzelf wel scheenbeschermers draagt. Maar deze afwezigheid van enige vorm van eisen en controle zorgt er wel voor dat fabrikanten vrij spel hebben om te maken wat ze willen. Dat doen ze dan ook.

Modellen scheenbeschermers

Als je scheenbeschermers gaat kopen heb je grofweg de keuze uit vier verschillende modellen. Allereerst heb je de traditionele scheenbeschermer met enkelsok. Deze beschermt tot driekwart van de schenen en de enkels. Verder heb je de scheenbeschermers met een losse sok. Deze sok kun je apart van de scheenbeschermer zelf aantrekken en daar vervolgens de ‘scheenbeschermer’ inschuiven. De twee laatste scheenbeschermers beschikken helemaal niet meer over een sok. De versie zonder sok met bandjes, die je wel om je been vast kunt zetten en alleen een losse scheenbeschermer. Deze laatste wordt vaak gebruikt in combinatie met tape om de voetbalkousen.

Wat is de beste scheenbeschermer?

Er bestaat in onze ogen geen beste scheenbeschermer. Het is afhankelijk van je eigen voorkeuren wat je zelf het prettigste vindt en omdat het aanbod zo divers is en er geen echte eisen gelden heb je deze keuzevrijheid ook. De tendens van de laatste jaren is dat scheenbeschermers zo klein mogelijk moeten zijn en zo min mogelijk ongemak veroorzaken en op die manier zorgen voor het hoogste draagcomfort. Dit zie je veel bij de profvoetballers (uiteraard ook op de amateurvelden). Die kiezen vaak voor de ‘losse plaat’ in de voetbalsokken en maken deze eventueel met wat sokkentape vast. Hierdoor ervaren ze het meeste comfort en gemak en hebben ze geen last van knellende scheenbeschermers. Bij de jeugd zie je dat er vaker gebruik gemaakt wordt van de traditionele scheenbeschermer met sok, simpelweg omdat deze naast de scheen ook bescherming biedt aan de enkel. Voor keepers is extra bescherming aan de benen nog meer van belang dan bij de veldspelers.

Scheenbeschermers voor een doelman

Keepers kunnen vaker in de situatie komen dat ze geblesseerd kunnen raken aan de onderbenen, bijvoorbeeld bij het uitkomen. Goede bescherming van de schenen is dan zeker van belang. Wat je bijvoorbeeld in de hockey ziet zijn van die hele grote hard plastic scheenbeschermers die doorlopen van net onder de knie tot over je enkels. Goede bescherming van het been. Daarentegen belemmert het wellicht wel het de bewegingsvrijheid tijdens het trappen van een bal. Doordat er geen verplichting voor materiaalkeuze is , kun je dus zelf kiezen wat je wilt.

Lastige keus die scheenbeschermers. Moet de KNVB meer of strengere eisen gaan stellen voor wat betreft scheenbeschermers of is het allemaal wel prima zo?

Wij zijn benieuwd naar jullie keuze voor scheenbeschermers. Welke gebruik jij? Laat het ons weten in een reactie!

Geplaatst in: Producten
* invullen verplicht
Inschrijven Nieuwsbrief Blog Keepable


web-monitoring-ok