Swipe to the left

Wat elke keeper zou moeten weten over de KNVB spelregels

Wat elke keeper zou moeten weten over de KNVB spelregels
3 comments

Geschatte leestijd: 7 minuten

Update augustus 2018

In dit artikel behandelen we achtereenvolgens de volgende onderwerpen:

1. Spelregels voor een keeper

1.1 Vervangen van de keeper

1.2 Standaarduitrusting van speler en keeper

1.2.1 Keepershandschoenen

1.2.2 Keepersshirt

1.2.3 Onderkleding

1.2.4 Keeperssokken

1.2.5 Overige materialen

1.3 Indirecte vrije schop

2. Nieuwe spelregels 2016-2017 IFAB

2.1 Aftrap achteruit

2.2 Strafschoppennemers niet vooraf bepaald

2.3 Strafschop en rood of strafschop en geel?

2.4 Aantal gele kaarten voor schorsing

3. Speeldagenkalender Amateurclubs

1. Spelregels voor een keeper

Dat voetbal gespeeld wordt met de voeten en de keeper als enige speler gebruik mag maken van zijn handen is bij jullie allemaal wel bekend. Toch zijn er nog best een aantal spelregels te noemen die waarschijnlijk wat minder bekend zijn. Wist je bijvoorbeeld dat jij als keeper alleen gewisseld mag worden voor een andere veldspeler als de scheidsrechter hier voor de wissel van op de hoogte is gebracht? Om je geheugen weer wat op te frissen noemen we hier de belangrijkste spelregels waar jij als keeper mee te maken hebt.

1.1 Vervangen van de keeper

Volgens de spelregels van de spelregelcommissie van de FIFA (IFAB) mag een keeper door elke andere veldspeler worden vervangen. Dit mag echter alleen als de scheidsrechter hier voor de wissel van op de hoogte is gebracht en de wissel mag alleen plaatsvinden op een moment dat het spel stil ligt. Wil jij als keeper nog een keer jou moment of fame pakken door in de laatste minuten te wisselen met de spits van je team? Onthoud dan goed de bovenstaande regels. Naast het wisselen met één van de overige veldspelers is het natuurlijk altijd toegestaan om de keeper te wisselen met een andere speler die op de bank zit. Hierover hoeft de scheidsrechter vooraf niet te worden ingelicht.

Update
Als de scheidsrechter niet op de hoogte is gebracht, mag de wisselspeler doorspelen. Er is geen disciplinaire straf nodig, dus je ontvangt daarvoor geen gele kaart. Een andere regel die is toegevoegd, is dat een vervanger van de doelverdediger geen strafschop mag nemen in de betreffende ronde als die doelverdediger al een strafschop heeft genomen.

1.2 Standaarduitrusting van speler en keeper

Voordat een wedstrijd van start mag gaan, moeten alle spelers op het veld aan de kledingvoorschriften voldoen. We behandelen achtereenvolgens keepershandschoenen, keepersshirt, onderkleding, keeperssokken en overige materialen.

1.2.1 Keepershandschoenen

We trappen af met de keepershandschoenen. Wij vinden dit het belangrijkste gereedschap voor een doelverdediger. Gek genoeg wordt er in geen enkele regel, van zowel de KNVB als de IFAB, ook maar iets gezegd over keepershandschoenen. Iedere doelverdediger is dus gerechtigd te dragen wat diegene maar wil.

1.2.2 Keepersshirt

Voor wat betreft het keepersshirt geldt dat deze een andere kleur moet hebben dan de spelers van hetzelfde team. Ook moet het keeperstenue een andere kleur hebben dan de (assistent) scheidsrechter(s), het arbitrale trio, en de doelman van de tegenpartij. Hierop is een uitzondering gemaakt door de KNVB. Indien geen van de doelverdedigers een andere kleur keepersshirt heeft, zal de scheidsrechter de wedstrijd alsnog laten beginnen.

Indien de shirts van de doelverdedigers van een gelijke kleur zijn en geen van beide heeft een andere kleur shirt, zal de scheidsrechter de wedstrijd laten spelen.

1.2.3 Onderkleding

Voor zowel spelers als keepers geldt dat de kleur van onderkleding, zoals bijvoorbeeld een thermoshirt/compressieshirt, gelijk moet zijn aan de hoofdkleur van het shirt dat gedragen wordt. Een blauw thermoshirt mag dus niet onder een rood clubshirt gedragen worden. Hetzelfde geldt voor de kleur van een legging of slidingbroek. Deze moeten dezelfde kleur hebben als de kleur van de korte broek.

1.2.4 Keeperssokken

Voor de keeperssokken gelden ook regels. Het is niet verplicht om de sokken in dezelfde kleur als de rest van het keeperstenue te dragen. Het is dus toegestaan om zwarte sokken te dragen onder een geel tenue, maar er is wel een andere belangrijk punt om rekening mee te houden. Je bent vast wel een keer een scheidsrechter tegengekomen die je verplichtte om de tape van je sokken te trekken, omdat deze de verkeerde kleur had. Heel frustrerend, maar hij heeft wel gelijk. Tape die je op je sokken aanbrengt moet dezelfde kleur hebben als het deel van de sokken waarop je de tape aanbrengt. Afhankelijk van het niveau waarop je acteert is niet elke scheidsrechter hier even scherp op, maar je kunt beter het zekere voor het onzekere nemen!

1.2.5 Overige materialen

In de meeste recente editie van de spelregelcommissie IFAB wordt ook expliciet genoemd het onderdeel petten. Hierover wordt gezegd dat het is toegestaan om niet gevaarlijke bescherming te dragen tijdens wedstrijden. Hieronder vallen petten, maar worden bijvoorbeeld ook sportbrillen genoemd. Een heel bekend Nederlands voorbeeld als drager van een sportbril is natuurlijk Edgar Davids.

Tot slot dien je als voetballer/doelverdediger (voetbal)schoenen en scheenbeschermers te dragen klinkt vrij logisch, maar ook dat staat in de spelregels beschreven.

Update
Aanvullende tekst voor wat betreft hoofdbedekking is opgenomen in de spelregels. Petten van doelverdedigers vallen niet onder de beperkingen van hoofdbedekking van spelers.

1.3 Indirecte vrije schop

Als keeper bestaat het risico om een indirecte vrije schop tegen te krijgen. Alhoewel dit niet heel vaak voorkomt zijn er wel bepaalde gevallen opgenomen in de spelregels waarop een scheidsrechter een indirecte vrije trap moet geven. In het eerste geval moet dit als jij als keeper de bal langer dan 6 seconden in je handen hebt om het spel te hervatten. Je krijgt ook een indirecte vrije schop tegen als je als keeper de bal weer in je handen pakt nadat deze door jou weer in het spel is gebracht en door nog geen andere speler is aangeraakt. Ook als je de bal met de handen aanraakt nadat een teamgenoot de bal doelbewust naar je heeft teruggespeeld word je ‘beloond’ met een indirecte vrije schop tegen. Ten slotte is het voor keepers niet de bedoeling dat zij de bal na een inworp van een medespeler in de handen pakken.

2. Nieuwe spelregels vanaf 2016-2017 IFAB

Woensdag 1 juni 2016 zijn een aantal wijzigingen van de bestaande spelregels ingevoerd en toegepast door de spelregelcommissie van de FIFA. De nieuwe spelregels voor 2016-2017 kennen maar liefst 94 wijzigingen!

2.1 Aftrap achteruit

Het heeft regelmatig voor de nodige frustratie gezorgd: je neemt de aftrap niet vooruit en moet deze opnieuw nemen van de scheidsrechter. Dat is nu verleden tijd. Met ingang van het nieuwe seizoen mag men de aftrap ook achteruit nemen. Hierdoor komt er meer snelheid in het spel, kan het spel snel hervat worden en kan gelijk een lange bal worden gegeven na het tikje achteruit. Hierdoor zijn er ook niet meer twee spelers nodig bij een aftrap, maar kan één speler de bal achteruit spelen. Voor jou als keeper betekent dit dat je extra op moet letten bij de aftrap van de tegenstander, omdat de bal bijvoorbeeld vrijwel meteen lang gespeeld kan worden.

2.2 Strafschoppennemers niet vooraf bepaald

Voor elke strafschoppenserie was het toch even spannend. Wie gaan ze nemen? In de eerdere regels moest de scheidsrechter vooraf op de hoogte zijn van de spelers die de strafschoppen gingen nemen. Vanaf nu hoeft dat niet meer. Als keeper weet jij vooraf dus niet wie er voor je komt te staan om een penalty te nemen. De scheidsrechter is er alleen nog voor verantwoordelijk dat een speler niet twee keer een strafschop neemt.

2.3 Strafschop en rood of strafschop en geel?

Misschien wel één van de meest bekritiseerde spelregels van het voetbal is de regel rood en strafschop. Veel prominenten, maar ook minder bekende mensen konden zich hier mateloos aan ergeren. Als er in het strafschopgebied een overtreding wordt gemaakt, word je dubbel gestraft als de dader een rode kaart krijgt en je team daarnaast een penalty tegen krijgt. Gelukkig heeft de spelregelcommissie IFAB hier wat mee gedaan. Vanaf nu krijgt de speler die een actie inzet waarbij een tegenstander ten val komt en waarbij de bal nog binnen speelbereik is geen rode kaart en een strafschop tegen, MAAR ontvangt een gele kaart en een strafschop tegen.

2.4 Aantal gele kaarten voor schorsing

Update
Afgelopen seizoen gold er bij het ontvangen van vier waarschuwingen (gele kaarten) een uitsluiting van één wedstrijd. Nu zijn de regels aangepast en geldt er een schorsing bij de vijfde, zevende, negende en volgende gele kaart. Voor jou als keeper betekent het een extra mogelijkheid per seizoen om je verdedigers te coachen om aan de handrem te trekken of misschien om dat zelf te doen.

2.5 Balbezit van de doelman

Update
Als de bal terugstuit van de doelverdediger weerhoudt dit de doelverdediger er niet van de bal voor de tweede keer met de hand of de arm te spelen, zelfs als de eerste poging om de bal te vangen of vast te houden opzettelijk was. De uitleg die hierbij hoort, vind je hieronder:

"Doelverdedigers proberen vaak vergeefs de bal te vangen / vast te houden / stoppen of pareren. Omdat dit een opzettelijke aanraking met de handen is hebben ze technisch gesproken de bal in bezit gehad, dus mogen ze deze niet meer oppakken." Voorheen resulteerde deze actie dus in een indirecte vrije schop, maar door het verwijderen van het woord 'per ongeluk' in regel 12 behoort dat dus tot het verleden.

3. Speeldagenkalender amateurclubs

Update
De KNVB heeft samen met de amateurclubs besloten om vanaf seizoen 2017-2018 het gehele voetbalseizoen later van start te laten gaan en ook later te eindigen. Dat betekent dus een voorbereiding waarin niet iedereen meer op vakantie is en nog steeds voetballen als het ook lekker weer is! Het seizoen zal in dit seizoen aanvangen vanaf september met bekerwedstrijden en de competitiewedstrijden zullen starten eind september. De laatste speeldag zal dit seizoen zijn in het laatste weekend van mei.

Met ingang van seizoen 2017-2018 is het ook voor de A-categorie mogelijk om in onderling overleg tussen beide teams in de competitie wedstrijden te verplaatsen naar een eerdere datum dan die aanvankelijk door de KNVB is vastgesteld. Er komt een zogeheten flexibele winterstop waarin teams de mogelijkheid hebben om wedstrijden later in het jaar te spelen. Deze flexibele winterstop is van 27 januari tot en met 4 maart na de reguliere winterstop. In deze periode van zes weken zullen er 4 wedstrijden gespeeld moeten worden. De bal ligt in dat opzicht bij de verenigingen zelf. Clubs mogen de wedstrijden in onderling overleg verplaatsen. Komt men er niet uit, dan is het speelschema van de KNVB leidend.

Voor teams in de B-categorie was dit al mogelijk om wedstrijden te verplaatsen.

We hopen met dit artikel je kennis op het gebied van de spelregels weer wat te hebben opgefrist. Nu je ook op de hoogte bent van de nieuwe spelregels ben jij al helemaal klaar voor volgend seizoen! Wij zijn wel benieuwd: wat vinden jullie van de nieuwe regels? Laat het ons weten in een reactie!


Vind je dit een tof artikel? Deel het met anderen!

Geplaatst in: Tactiek
Johan 7 juni 2016 at 12:33
Op mobiel werkt het filmpje niet, maar kun je hier bekijken voor de liefhebber: Interview Danny Makkelie spelregels
Moniek 14 februari 2018 at 22:29
Leuk artikel!
Het enige dat ik nog wel mis is wanneer en waar je als keeper de bal met je handen aan mag raken.
En bijv. waar het eerste vak, tweede vak en de halve cirkel voor het doel voor zijn.
pietje 16 januari 2019 at 08:04
Het is heel handig
* invullen verplicht
Inschrijven Nieuwsbrief Blog Keepable


web-monitoring-ok