Swipe to the left

Waarom zijn keepers gek?

Waarom zijn keepers gek?
Geen reactie

Geschatte leestijd: 3 minuten

Keepers denken dat ze laatste man zijn

Veel keepers zijn hun voetbalcarrière begonnen als veldspeler. Al vrij snel kom je er achter of je die technisch begaafde middenvelder bent of dat het schoppen tegen een bal toch niet echt voor jou is weggelegd. Het alternatief is dan dat je een paar handschoenen aantrekt en in het doel gaat staan. Gelukkig ben je als keeper in goed gezelschap. Jasper Cillessen en Kenneth Vermeer zijn hun carrière ook als veldspelers begonnen en staan nu onder de lat bij een paar van de grootste clubs in Nederland.

Door de achtergrond als veldspeler hebben sommige keepers het idee dat ze als een soort van 2e laatste man meedoen aan het spel. Moderne keepers staan tegenwoordig ver voor hun eigen doel en proberen al vroeg gevaar van de tegenstander te voorkomen. Zo zie je centrale verdedigers vaak raar opkijken als ze er op sommige momenten in de wedstrijd ineens een collega verdediger bij hebben. Het grootste voorbeeld van een keeper die eigenlijk verdediger had moeten worden is ongetwijfeld Manuel Neuer. Hij wordt gezien als 1 van de beste keepers van de wereld en heeft dat voornamelijk te danken aan het ver voor zijn doel keepen. In onderstaande heat map van de wedstrijd Duitsland – Algerije op het WK van 2014 kun je zien waarom Neuer niet zou misstaan als centrale verdediger!

Heatmap Manuel Neuer

Bron: Squawka Football

Keepers dragen een ander tenue

Als enige speler van het team draagt de keeper een ander tenue dan zijn teamgenoten. Dit is natuurlijk voornamelijk uit praktische overwegingen. In het veld moet zichtbaar zijn wat de veldspelers en wat de keepers zijn. De meeste keepers hebben zelf weinig invloed op de keuze voor het kleur shirt dat ze dragen tijdens de wedstrijden. Maar je hebt ook Pablo Aurrecochea. Pablo is een Uruguayaanse keeper die onder de lat staat bij CA Atlanta. Pablo houdt wel van het ontwerpen van zijn eigen shirt en hij keept zijn wedstrijden in de meest vreemde creaties. Misschien kun je in onderstaande afbeelding zijn voorliefde voor cartoons en striphelden terug zien.

Pablo Aurrecochea

Bron: Delinquentidelpallone

Keepers vieren doelpunten alleen

Als er een doelpunt wordt gescoord in een wedstrijd staat de keeper ver van de situatie af. Vaak neemt een keeper dan ook geen deel aan de feestvreugde na het scoren van een doelpunt. Het is natuurlijk ook best een eind rennen naar de doelpuntenmaker en als je er net bent is het vieren alweer afgelopen. Wat doe je dan? Je bent natuurlijk wel blij dat je team een doelpunt scoort. Dan vier je het gewoon lekker alleen op je eigen manier!

Keepers kunnen het alleen maar fout doen...

Als keeper doe je het eigenlijk nooit goed. Je staat in een goal om ballen tegen te houden, dus dat wordt van je verwacht. Bij een fout heb jij het altijd gedaan. Het gaat dan niet meer over de centrale verdediger die heel makkelijk zijn mannetje uit zijn rug liet lopen, maar over de bal die jij door je benen geschoten kreeg. Het lot van de keeper?

Gekke keepers

Er lopen op deze wereld een heel aantal excentrieke keepers rond. Romario zei daarover eens ‘Keepers zijn gek. Of homo’. Over dat tweede zullen we hier verder geen uitspraken doen, maar over het eerste kunnen we toch wel wat zeggen. Ken je bijvoorbeeld de naam Rene Higuita? Deze keeper staat bekend om zijn ‘scorpion kick’ waarmee hij op een nogal aparte manier de bal uit zijn doel wist te houden.

Als keeper kun je vaak je frustratie maar moeilijk kwijt. Je teamgenoten staan een behoorlijk eind van je af, dus een flink potje schelden zit er niet in. Toch moet je dan wat verzinnen om je frustratie over de wedstrijd kwijt te kunnen. Sommige keepers kiezen dan gewoon een speler van de tegenstander uit.

Zijn keepers nou gek of helden? Wij vinden jullie persoonlijk allemaal helden. Een beetje gek is bij keepers helemaal geen slechte eigenschap, maar juist een noodzakelijke! Vinden jullie ook dat je als een keeper een beetje gek moet zijn? Laat het ons weten in een reactie.


Vind je dit een tof artikel? Deel het met anderen!

* invullen verplicht
Inschrijven Nieuwsbrief Blog Keepable


web-monitoring-ok