Swipe to the left

Waarom keepers in rode tenues minder tegengoals krijgen

Waarom keepers in rode tenues minder tegengoals krijgen
Geen reactie

Het kost je ongeveer 2 minuten om dit artikel te lezen


Bill Shankly, trainer van Liverpool FC, zei ooit: “Onze wedstrijd tegen Anderlecht was er een van mijlpalen. We speelden voor het eerst in een volledig rood tenue en de spelers legden een geweldige wedstrijd op de mat.” Op het eerste gezicht lijken die twee dingen niet veel met elkaar te maken te hebben, maar schijn bedriegt: wie in het rood speelt, heeft meer kans om te winnen.

Dat blijkt bijvoorbeeld uit dit onderzoek: op de Olympische Spelen in 2004 werd bij boksen, taekwondo en worstelen onderzocht hoe vaak de sporter in het rood won van de sporter in het blauw. Was het niveauverschil groot, dan bleek de kleur geen invloed te hebben. Maar waren beide sporters aan elkaar gewaagd, dan won de sporter in de rode kleding in zestig procent van de gevallen.

Een van de onderzoekers verklaart dat als volgt: “Charles Darwin merkte ooit al op dat mannetjes de kleur rood gebruiken om hun dominantie kenbaar te maken. Bovendien wordt rood geassocieerd met agressie. Ook heeft het invloed op de hoeveelheid testosteron in het lichaam.” Wie een rood shirt draagt, straalt meer zelfvertrouwen uit en boezemt de tegenstander meer angst in.

Daar komt bij dat rode shirts de scheidsrechters beïnvloeden. Zij moeten in mum van tijd beslissingen nemen waarbij zij niet alle informatie kunnen waarnemen. Er loopt bijvoorbeeld een tegenstander in de weg waardoor het zicht belemmerd wordt. Dat betekent dat scheidsrechters soms keuzes maken op basis van onbewuste vooroordelen. Het is onderzocht dat sporters in rode kleding daarbij in het voordeel zijn.

Maar dat is nog niet alles. Volgens dit onderzoek schieten aanvallers minder strafschoppen binnen als de keeper een rood shirt draagt. Een reden daarvoor zou kunnen zijn dat een rood shirt meer zichtbaar is en daardoor sterker de aandacht van de strafschopnemer trekt. In plaats van zich op de hoek te focussen, is hij bezig met de keeper. Dat verlaagt zijn kansen op een doeltreffende penalty.

In Nederland domineren drie teams in rode shirts de competitie: Ajax, Feyenoord en PSV. In Spanje bevat het shirt van FC Barcelona rood, in Engeland de tricots van onder meer Manchester United, Liverpool en Arsenal. Dat betekent natuurlijk niet dat zij een topclub zijn dankzij hun rode shirts, maar wie weet leverde het al eens net een of twee puntjes meer op die uiteindelijk tot een titel leidden!

De kleur van een clubtenue staat vaak vast, maar die van een keeper niet. Doelmannen zijn dan ook dé spelers die de meeste winst kunnen behalen met de kennis over rode shirts. Je vergroot je eigen zelfvertrouwen, boezemt de tegenstander angst in én beïnvloedt de scheidsrechter in jouw voordeel. Reden genoeg om aan je teammanager te vragen of hij voor volgend seizoen een rood keeperstenue voor je regelt!
Geplaatst in: Producten
* invullen verplicht
Inschrijven Nieuwsbrief Blog Keepable


web-monitoring-ok