Swipe to the left

Waarom de keeperstrainer een voorloper is binnen het voetbal

Waarom de keeperstrainer een voorloper is binnen het voetbal
1 comment

Het kost je ongeveer 2 minuten om dit artikel te lezen


Een technische staf bestaat normaal gesproken uit een hoofdtrainer, een assistent-trainer en een keeperstrainer. Daarmee heeft de keeper, in tegenstelling tot de andere spelers, de beschikking over een ‘eigen’ trainer, gespecialiseerd op zijn vakgebied. Keepers lopen daarmee voor op de rest van het team, want individuele trainers zijn de toekomst.

Een hoofdtrainer is, ondersteund door zijn assistent, verantwoordelijk voor de prestaties van zijn team. Hij ontwikkelt de speelwijze, begeleidt het teamproces en moedigt de individuele ontwikkeling van zijn spelers aan. Dat laatste is echter lastig.

Allereerst omdat een selectie vaak uit zo’n achttien tot twintig veldspelers bestaat en de trainer zijn aandacht over die spelers moet verdelen. Zeker in het amateurvoetbal is er rondom de trainingen weinig tijd voor individuele gesprekken en coachopmerkingen op maat.

Een tweede reden dat de individuele ontwikkeling van veldspelers niet optimaal verloopt, is dat de hoofdtrainer geen specialist is op het gebied van iedere positie. Hetzelfde geldt voor zijn assistent. Idealiter was de één vroeger aanvaller en de ander verdediger. Maar dan nog kunnen ze niet voor iedere positie gedetailleerde aanwijzingen geven die voortkomen uit hun eigen ervaring als speler.

Een keeperstrainer kan dit wel. Hij is al vanaf jongs af aan bezig met het keepersvak. Hoe positioneer ik mij bij een schot recht voor de goal? En van de zijkant? Hoe stel ik mij op bij voorzetten, en hoe beslis ik in een split second of ik uitkom of niet? Wat is belangrijk in de opbouw? Wanneer zoek ik de korte oplossing en wanneer speel ik de lange bal?

In al die aspecten van het keepersvak kan de keeperstrainer zijn doelmannen beter maken. Allereerst omdat hij slechts twee of drie keepers begeleidt en dus heel veel individuele aandacht kan geven. En ten tweede omdat hij een specialist is op dit gebied, zowel qua kennis als ervaring.

Daarmee staat de keeperstrainer aan de basis van een van de grootste ontwikkelingen die de voetballerij staat te wachten (en al deels aan de gang is): individuele trainers en linietrainers. Specialisten op een bepaald gebied die de individuele ontwikkeling en daarmee uiteindelijk ook de teamontwikkeling bespoedigen.

Natuurlijk is er, zeker in het amateurvoetbal, geen geld om voor iedere positie of linie een specialist in de technische staf op te nemen. Maar daarvoor zijn wel creatieve oplossingen te verzinnen. Als er binnen de club meerdere goede trainers actief zijn, bijvoorbeeld.

Zoals in de jeugdopleiding. De jeugdtrainers kunnen elkaar onderling assisteren. Elke trainer gaat zo nu en dan aan de slag met de spelers op een bepaalde positie: de backs, centrumverdedigers, controleurs, aanvallende middenvelders, buitenspelers en spitsen. Zo krijgen spelers niet alleen aandacht op teamniveau, maar ook specifiek voor hun positie.

Voor keepers is dat allang gemeengoed. Zij worden al decennialang getraind door een specialist en lopen daarmee in hun ontwikkeling vaak voor op hun teamgenoten die als verdediger, middenvelder of aanvaller spelen.

Hoe kijk jij hiertegen aan? Vormt de keeperstrainer de voorloper van andere posities en linies, of zal het zo’n vaart niet lopen? Laat het ons weten in een reactie hieronder.

Geplaatst in: Tactiek
William Strijks 3 maart 2017 at 00:19
Dat voordeel heeft een keeper als bij de vereniging 1 of meerdere keepertrainers heeft. De keeperstrainer is dan ook gespecialiseerd in zijn trainerschap en dus voorloper op zijn collega trainers die de aandacht moeten verdelen over de verschillende linies. Ik denk voor een bvo of een 2de divisie club dit nog wel te doen valt trainers voor verschillende linies maar voor menig amateur vereniging waar vrijwilligers nodig zijn toch wat problematisch gaat worde .
* invullen verplicht
Inschrijven Nieuwsbrief Blog Keepable


web-monitoring-ok