Swipe to the left

Uit je doel keepen

Uit je doel keepen
Geen reactie

Het kost je ongeveer 2 minuten om dit artikel te lezen


De dunne lijn tussen topprestatie en blunder

Bijna iedereen kan zich wel een moment voor de geest halen waarbij een keeper te ver uit zijn doel kwam en werd gepasseerd met een stift, lob of afstandsschot. Op topniveau gaat zo’n ‘blunder’ de hele wereld over, zoals onderstaande, van Manuel Neuer. Bij de amateurs wordt er toch op zijn minst smadelijk om gelachen in de kleedkamer en de kantine.


De momenten waarop een keeper een doelpunt voorkwam door ver uit zijn doel te keepen, herinneren mensen zich over het algemeen veel moeilijker. Dat komt door de werking van het brein: bijzondere momenten beklijven, minder bijzondere momenten worden verdrongen. Dit verschijnsel zorgt ervoor dat keepers voornamelijk beoordeeld worden op hun blunders (en geniale reddingen). Op de extremen dus.

Een keeper die ver uit zijn doel keept, voorkomt regelmatig schoten door attent en proactief te handelen. De tegenstander zoekt bijvoorbeeld de diepte achter de defensie en de spits denkt alleen voor de keeper een hoek uit te kunnen zoeken. Maar door het gevaar te herkennen, uit te komen en de bal over de zijlijn te rammen, volgt er geen kans voor de aanvaller. Zoals Neuer ook heel vaak doet (zie onderstaande video).


Ver aansluiten richting de defensie zorgt er niet alleen voor dat je als keeper passes kunt onderscheppen, je beïnvloedt er ook de tegenstander mee. De aanvaller bijvoorbeeld, die niet opnieuw voor niets diep wil gaan terwijl de keeper de bal toch waarschijnlijk onderschept. En voor de middenvelder, die uit zijn ooghoek ziet dat de keeper de diepte eruit haalt en ervoor kiest de bal in de ploeg te houden in plaats van diep te spelen.

In feite vormt een sweeper keeper zelfs een voorwaarde voor een team dat met een hoge defensieve lijn wil spelen. Speelt de doelman niet ver van zijn doellijn af, dan ligt er heel veel ruimte achter de defensie en is de kans veel groter dat het team wordt geslacht door diepteballen. Dan is het wellicht verstandiger om iets verder in te zakken.

Bovenstaande dingen zullen het grote publiek echter niet snel opvallen. Zij kijken liever naar de afschuwelijke blunders van keepers bij wie het eens in de zoveel tijd misgaat. Het is de kunst om daar als doelman tegen bestand te zijn en keuzes te maken die het team het meest helpen. Uit het doel keepen dus als de speelwijze van het team daarom vraagt.

Geplaatst in: Tactiek
* invullen verplicht
Inschrijven Nieuwsbrief Blog Keepable


web-monitoring-ok