Swipe to the left

Penalty's stoppen: een kwaliteit of puur geluk?

Penalty's stoppen: een kwaliteit of puur geluk?
Geen reactie

Geschatte leestijd 4 minuten

Eén van de onderdelen van het keepersvak is het proberen te stoppen van penalty’s. Vaak is dit een ondergeschoven kindje, want in de praktijk blijkt het nog knap lastig te zijn om hier goed op te trainen. Toch zijn er een aantal keepers die er om bekend staan dat ze vaker dan gemiddeld een penalty tegen houden. Wat doen deze keepers anders dan de andere keepers? Bestaat er een manier waarop je in staat bent om de strafschopnemer te beïnvloeden? Aan de hand van een onderzoek over het afstemmen van bewegingsgedrag proberen we deze vragen voor jullie te beantwoorden. Tipje van de sluier: penalty’s stoppen is meer dan puur geluk!

We kennen allemaal nog wel het moment waarop Louis van Gaal op het WK 2014 in de kwartfinale tegen Costa Rica besloot om Tim Krul te wisselen voor Jasper Cillessen. Dit bleek achteraf een gouden zet te zijn, want Krul stopte in de beslissende penaltyserie 2 penalty’s. Louis werd omgedoopt tot de man met de ‘gouden pik’, Krul werd de held van de avond en voor Cillessen zal het moment van de wissel toch wat teleurstellend zijn geweest. Tot de dag van vandaag is het Cillessen in zijn professionele voetbalcarrière nog niet gelukt om een penalty tegen te houden en dat zal toch aan hem knagen. Gelukkig is het ook voor Cillessen nog niet te laat, want volgens bewegingswetenschapper John van der Kamp bestaan er een aantal manieren om je tegenstander te beïnvloeden bij het nemen van een penalty.

Penalty's stoppen is meer dan alleen puur geluk!

John van der Kamp is bewegingswetenschapper aan de Vrije Universiteit in Amsterdam en heeft onderzocht hoe mensen hun bewegingsgedrag op elkaar afstemmen. Hij heeft zich hierbij speciaal gericht op het nemen en stoppen van penalty’s. Tijdens het onderzoek heeft Van der Kamp verschillende penalty situaties gesimuleerd en hij heeft daarbij gekeken naar hoe de bewegingen van de keeper en de penaltynemer op elkaar van invloed zijn. “Bij het nemen van een penalty probeert de keeper in te schatten in welke hoek de strafschopnemer gaat schieten en probeert de strafschopnemer in te schatten in welke hoek de keeper gaat duiken. Het wachten totdat de bal is geschoten duurt te lang, de keeper is dan vaak te laat om een beweging in de goede richting te maken." Daarom is gekeken naar de bewegingen van de tegenstander om daar informatie uit te halen. Uit de resultaten van het onderzoek blijkt dat een keeper wel degelijk invloed heeft op de tegenstander!

In het filmpje kun je zien dat je door de stand van de voet van je tegenstander kunt inschatten in welke hoek hij/zij gaat schieten. Naast het proberen in te schatten waar de bal naar toe gaat kun je volgens Van der Kamp ook zelf proberen te beïnvloeden waar je tegenstander naar toe gaat schieten. Hiervoor moet je vooraf wel een strategie gaan bepalen. Allereerst is het belangrijk om te weten wat voor speler je tegenover je hebt. Er zijn namelijk spelers die een penalty heel precies in de hoek kunnen plaatsen, maar er zijn ook tegenstanders die een penalty heel hard en daardoor minder nauwkeurig proberen te schieten. Waarom is dit belangrijk om te weten? Door te weten wat voor soort strafschopnemer je tegenover je hebt staan kun jij jouw strategie gaan bepalen.

Nu je hebt bepaald wat voor soort tegenstander je voor je hebt staan moet je voor jezelf de volgende keuze maken: wil je de kans vergroten dat je tegenstander dichterbij jou schiet of wil je de kans vergroten dat je tegenstander over of naast schiet? In het eerste geval moet je jezelf klein maken (licht gebogen door de knieën) en je handen schuin langs je lichaam te houden. Wil je de tegenstander dwingen om over of naast te schieten, maak dan jezelf groot (rechtop staan op de voorvoeten) door je armen schuin omhoog te houden. Met deze tips maak jij als keeper meer kans om een penalty tegen te houden, dus doe er je voordeel mee!

Naast bovenstaande strategie is het volgens Van der Kamp voor een keeper verstandig om zoveel mogelijk de aandacht te trekken van je tegenstander. “Hoe meer aandacht de strafschopnemer heeft voor de keeper, hoe groter de kans is dat hij/zij de penalty gaat missen”. Een penaltynemer is geneigd om te schieten waar hij naar kijkt. Als je de tegenstander probeert af te leiden zal hij/zij meer naar jou als keeper kijken en vergroot je de kans dat de nemer dichterbij je gaat schieten.

Een keeper die dit in de praktijk mooi heeft uitgevoerd is Jerzy Dudek. Tijdens de Champions League finale van 2005 excelleerde hij in de penaltyserie door meerdere strafschoppen op de voor hem kenmerkende manier tegen te houden. Door zijn stops in de penaltyserie wist Liverpool ten koste van AC Milan de Champions League te winnen.

Met deze tips hopen wij dat je in de toekomst beter in staat bent om penalty’s tegen te houden. Heb je zelf nog tips voor het stoppen van een strafschop? Deel het met je collega keepers en laat het ons weten in een reactie!

Bron: Bewegingsgedrag bij de penalty door John van der Kamp (VU Amsterdam)


Vind je dit een tof artikel? Deel het met anderen!

* invullen verplicht
Inschrijven Nieuwsbrief Blog Keepable


web-monitoring-ok