Swipe to the left

Lengte: een vereiste of slechts een voordeel?

Lengte: een vereiste of slechts een voordeel?
Geen reactie

Het kost je ongeveer 3 minuten om dit artikel te lezen


Natuurlijk is lengte een belangrijke eigenschap voor een keeper. Het bereik wordt groter en het vergemakkelijkt het vangen of wegstompen van hoge ballen. Aan de andere kant zijn lange keepers vaak ook wat minder snel en mobiel. Wat is de ideale lengte voor een keeper? Keepable maakt een rondje langs de internationale velden.

Álvaro Negredo en Yohan Cabaye, ex-internationals van Spanje en Frankrijk, kijken raar op tijdens de eerste training bij hun nieuwe club Al Nasr uit de Verenigde Arabische Emiraten. Er staat met Mohamed Yousif namelijk een keeper op doel met een lengte van 1,64 meter. Ter vergelijking: zo lang is de gemiddelde Nederlandse jongen halverwege zijn veertiende levensjaar.

De langste keeper in het mondiale betaalde voetbal is te bewonderen op een uur rijden van Eindhoven: Kristof van Hout. Hoewel, te bewonderen… hij zit daar voornamelijk op de bank (waarschijnlijk met zijn hoofd tegen de bovenkant van de dug-out aan). Van Hout staat onder contract bij Westerlo, in de Tweede Klasse in België, en is maar liefst 2,07 meter lang.

In de Eredivisie valt met name Kjell Scherpen van FC Emmen op. De 18-jarige keeper meet 2,02 meter. Zijn landgenoot Andries Noppert, keeper van Serie B-club Foggia, is een centimeter langer. De langste profkeeper met een Nederlandse nationaliteit is Mitchel Michaelis, keeper van FC Volendam. Hij is 2,04 meter lang.

Internationale top

De beste vijfhonderd keepers ter wereld, geselecteerd op basis van hun marktwaarde op Transfermarkt.de, hebben een gemiddelde lengte van 1,89 meter. Voor de beste honderd keepers ligt dit al iets hoger: 1,91 meter. Nog hoger in de piramide neemt deze lengte niet meer toe, want ook de top-50 en top-10 beste keepers ter wereld komen uit op deze lengte.

Daarin zit weinig verschil in leeftijd. Zowel voor jonge keepers (25 jaar of jonger), oude keepers (30 jaar of ouder) en de categorie daartussenin is de gemiddelde lengte voor de top-25 gelijk: 1,91 meter. Het is dus niet zo dat de nieuwe generatie topkeepers groter of kleiner is dan de gevestigde orde.

Wie de beste elf keepers ter wereld op een rijtje zet (zie tabel), ziet een duidelijke tendens: de drie langste keepers uit de top moeten het vooral hebben van het keeperswerk op de lijn, terwijl de drie kleinste keepers uit dit lijstje zich stuk voor stuk onderscheiden met hun voetballende kwaliteiten. Marc-André Ter Stegen, Ederson en Jordan Pickford staan alle drie bekend om hun uitstekende distributie.

Speler

Club

Leeftijd

Geboorteland

Lengte

Thibaut Courtois

Real Madrid

26

Belgium

199

Gianluigi Donnarumma

AC Milan

19

Italy

198

David de Gea

Manchester United

28

Spain

193

Manuel Neuer

Bayern München

32

Germany

193

Alisson

Liverpool

26

Brazil

191

Kepa Arrizabalaga

Chelsea

24

Spain

189

Hugo Lloris

Tottenham Hotspur

31

France

188

Jan Oblak

Atlético Madrid

25

Slovenia

188

Marc-André ter Stegen

Barcelona

26

Germany

187

Ederson

Manchester City

25

Brazil

187

Jordan Pickford

Everton

24

England

185

Top-vijf competities

Bij clubs uit de Serie A, Bundesliga en Premier League staan tien keepers onder contract die kleiner zijn dan 1,90 meter. In Ligue 1 zijn dat er veertien. In Spanje, niet toevallig het land dat bekendstaat om verzorgd voetbal, lijkt lengte het minst belangrijk voor een keeper: zeventien doelverdedigers zijn daar kleiner dan 1,90 meter.

In de Primera División speelt dan ook de enige basiskeeper die kleiner is dan 1,80 meter. Sergio Álvarez van Celta de Vigo mist die lengte op een centimeter na. Ook David Ospina (Napoli) en Yann Sommer (Borussia Mönchengladbach) zijn eerste keeper voor hun club op een hoog niveau, ‘ondanks’ hun 1,83 meter.

Lengte is dus geen vereiste voor een keeper, zo bewijzen onder meer Yousif, Álvarez, Sommer en Ospina. Maar het helpt wel. Waar de gemiddelde veldspeler in de top 1,81 meter lang is, ligt dit bijna tien centimeter hoger voor topkeepers. Wellicht kan de boomlange Kristof van Hout dit artikel dus even aan zijn trainer voorschotelen.
Geplaatst in: Statistieken
* invullen verplicht
Inschrijven Nieuwsbrief Blog Keepable


web-monitoring-ok