Swipe to the left

Keeperskleding: wat heb je nodig als keeper? 1/2

Keeperskleding: wat heb je nodig als keeper? 1/2
1 comment

Geschatte leestijd: 5 minuten

Nu je eindelijk de perfecte keepershandschoenen hebt gekozen sta je voor een volgend dilemma: welke keeperskleding heb ik allemaal nodig? Voor een wedstrijd geldt vaak dat je een wedstrijdtenue van de club krijgt. Hier heb je zelf weinig invloed op. Toch is het slim om je actief te bemoeien met de keuze van een keeperstenue. Sommige kleuren zijn voor een keeper namelijk minder geschikt dan andere kleuren. Naast het wedstrijdtenue moet je voor de training ook kleding hebben. In dit artikel beschrijven we daarom welke keepersbroek en welk keepersshirt jij als keeper in je kast moet hebben hangen. Wil je elke training en wedstrijd professioneel voor de dag komen? Lees dan mee!

1. Keepersbroek
1.1 Lange keepersbroek
1.2 Korte keepersbroek
1.3 3/4 keepersbroek
1.4 Advies keepersbroek

2. Keepersshirt
2.1 Kleur
2.2 Lange mouwen of korte mouwen
2.3 Advies keepersshirt

1. Keepersbroek

Het speciale aan een keepersbroek is dat deze extra bescherming biedt op de plekken waar jij als doelman in contact komt me de grond als je duikt. Er zijn keepersbroeken die extra bescherming bieden op knieën en heupen. Dit wordt vaak padding genoemd en in het Nederlands zouden we zeggen kussens. Keepersbroeken komen in verschillende varianten en deze bespreken we verder.

1.1 Lange keepersbroek

Het kiezen van een goede keepersbroek is geen gemakkelijke opgave. Broeken zijn er namelijk in alle soorten en maten. De ondergrond waarop je keept, bepaalt voor het grootste gedeelte de keuze voor een goede keepersbroek. Steeds meer clubs kiezen voor het voetballen op kunstgras en dat heeft gevolgen voor jou als keeper. Als je in je korte broek een zweefduik naar de kruising maakt en vervolgens neerkomt op het kunstgras is dit geen prettig gevoel. Je kunt schaafwonden krijgen of blauwe plekken door het synthetische gras.

Wij adviseren daarom om op kunstgras zoveel mogelijk gebruik te maken van beschermende kleding op het lichaam. De lange keepersbroek is hier bij uitstek geschikt voor. Deze broek biedt je meer bescherming bij het duiken en vallen dan een korte broek. Je wilt voorkomen dat je benen onder de schaafplekken komen te zitten en dat je daardoor voor langere tijd geblesseerd raakt. De lange keepersbroek biedt extra bescherming bij de knieën en de heupen, zodat jij altijd een zachte landing maakt. Tijdens wedstrijden heb je de keuze om in een lange broek of een korte broek te keepen, maar waar kies jij voor?

1.2 Korte keepersbroek

Naast de lange broek kun je ook kiezen voor een korte keepersbroek. Veel keepers vinden een korte broek prettiger dan een lange broek, omdat deze meer bewegingsvrijheid heeft. Vooral tijdens wedstrijden wordt deze broek als erg prettig ervaren. Naast de functionaliteit van keeperskleding is ook uitstraling erg belangrijk. Keepers vinden over het algemeen een korte broek meer uitstraling hebben dan een lange broek en voelen zich er daarom nog prettiger in. Het is aan jou om te bepalen wat jij hierin belangrijk vindt. En wat je comfortabel vindt keepen. Wat je tegenwoordig steeds meer ziet is het combineren van een (thermo) legging met daarover een korte broek. Een concept dat is komen overwaaien uit de warmere delen van de wereld. De keepers in deze landen zochten naar kleding die toch luchtig is, maar wel bescherming biedt tegen blessures en schaafwonden. Over de thermo leggings schrijven we in een later artikel meer.

1.3 3/4 keepersbroek

Sinds een aantal jaren is uit Zuid-Amerika de 3/4 keepersbroek, ook wel driekwart keepersbroek genoemd, komen overwaaien. Dit is een broek die qua lente tussen de lange broek en de korte broek in zit. De broek heeft iets kortere pijpen maar hoort tot net over de knieën te vallen. Vaak zit er aan de onderkant van deze broek een elastische band om de broek goed op zijn plaats te houden. De broek heeft als grote voordeel dat de knieën bij een val wel beschermd zijn. Daarnaast is de broek een stuk comfortabeler bij warm weer, want de kuiten zijn luchtig.

1.4 Advies keepersbroek

Zoals je hebt kunnen lezen is het kiezen van een goede keepersbroek nog niet zo gemakkelijk. Voor beginnende keepers adviseren wij om altijd een lange broek te gebruiken. In het begin van je keepers carrière zal je namelijk veel in aanraking komen met de grond. Het gaat met vallen en opstaan! Tijdens de keeperstrainingen leer je gaandeweg hoe je goed een val kunt breken en wat de beste manier is om te duiken. Om jezelf optimaal te beschermen, is het daarom aan te raden om te kiezen voor een lange broek. Als je wat meer ervaring hebt met keepen en vallen kun je voor de korte broek gaan. Uiteraard kun je er ook voor kiezen om te trainen met een korte broek in combinatie met een legging. Dit heeft een soortgelijk effect als de lange keepersbroek.

Voor trainingen adviseren wij je ook om gebruik te maken van een lange broek. Tijdens een training ga je vaker naar de grond dan tijdens een wedstrijd. Een lange broek geeft je betere bescherming en voorkomt blessures.

De meeste keepers spelen hun wedstrijden in een korte broek. Er wordt gezegd dat dit meer uitstraling geeft en dat is niet natuurlijk niet geheel onbelangrijk voor een keeper. Voor alle broeken geldt: kies voor de keepersbroek die jij comfortabel vindt zitten en waarin jij je het meest prettig voelt!

Onderzoek heeft uitgewezen dat een felle kleur het meest effectief is voor een keepersshirt

2. Keepersshirt

2.1 Kleur

Het kiezen van een kleur keepersshirt voor de wedstrijden hebben de meeste keepers niet zelf in de hand. Een wedstrijdtenue wordt door de club vaak in één keer aangeschaft voor je hele team, inclusief het wedstrijdshirt van de keeper. Als je hier enige invloed op kan uitoefenen: doe dat! Het is namelijk bewezen dat bepaalde kleur shirts effectiever zijn dan andere kleuren. Zo heeft onderzoek uitgewezen dat een felle kleur de meest effectieve kleur is voor een keepersshirt. Sommigen zeggen dat rood en oranje een goede kleur is, maar dat is nooit echt wetenschappelijk bewezen. Sommigen pleiten voor de kleur rood/oranje, want dan zou er een een alarm afgaan in het hoofd van de aanvallers, wat deze kleur dus zeer geschikt maakt voor een keepersshirt. Het geeft een schrikeffect. Ook geel, blauw en groen blijken deze uitwerking te hebben op je tegenstander. Dit zijn dan ook de meest terugkerende kleuren in het weekend op de velden. Mocht je dus invloed hebben op het kiezen van een keepersshirt? Ga dan voor een felle kleur!

2.2 Lange mouwen of korte mouwen

Naast de kleur van het keepersshirt kun je ook nog kiezen voor een keepersshirt met lange of korte mouwen. Steeds vaker zien we het gebruik van een keepersshirt met korte mouwen. Net als bij de lange keepersbroek geeft een shirt met korte mouw je meer bewegingsvrijheid. Voelt dit voor jou fijner, dan moet je voor dit shirt kiezen. Een nadeel van deze shirts is dat deze geen bescherming biedt bij de ellebogen. Voor met name de shirts met de lange mouwen geldt dat ze meestal extra bescherming bieden (padding) bij ellebogen en soms ook nog in de schouders.

2.3 Advies keepersshirt

Als je invloed hebt op de keuze van je keepersshirt: ga voor een keepersshirt met een felle kleur! Daarnaast is je keuze voor een shirt met lange of korte mouwen ook belangrijk. Ga bij een training altijd voor een shirt met lange mouwen, hiermee voorkom je blessures. Kies tijdens de wedstrijden voor een shirt waarbij jij de beste prestaties in jezelf naar boven haalt. Is dit met een keepersshirt lange mouw? Speel dan met lange mouwen en kies voor korte mouw indien je jezelf daar beter bij voelt. Kies voor jouw gevoel en kies voor dat shirt dat goed bij jouw past.

We hopen jullie met deze tips voldoende informatie te hebben gegeven om tot een keuze te komen voor een keepersbroek en keepersshirt. Volgende week gaan we met deze serie verder en volgt er nog veel meer informatie en tips voor jou.

Mocht je naar aanleiding van dit artikel nog vragen hebben of wil je graag een persoonlijk advies? Neem dan contact met ons op via info@keepable.nl, WhatsApp of laat een bericht achter op de Livechat.


Vind je dit een tof artikel? Deel het met anderen!

Geplaatst in: Producten
Monique 17 augustus 2016 at 15:54
Mijn zoon gaat 4e seizoen in weer als keeper meestal heeft hij korte keepersbroek aan maar met echte winterkou een lange ..als hij veel op kunstgras heeft gekeept dan zit heel de broek onder restjes kunstgras van duiken etc met wassen krijg ik het moeilijk weg ..met een borsteltje ook niet echt alles ..heeft er iemand voor mij de tip wat wel helpt soms lijkt het net alsof de broek niet gewassen is haha
* invullen verplicht
Inschrijven Nieuwsbrief Blog Keepable


web-monitoring-ok