Swipe to the left

Het verdedigen van hoekschoppen

Het verdedigen van hoekschoppen
Geen reactie

Het kost je ongeveer 4 minuten om dit artikel te lezenKeepers hebben een belangrijke taak bij verdedigende hoekschoppen. Ze denken mee met de plannen van de trainer, zetten de verdedigende organisatie neer, plukken ballen uit de lucht en ranselen kopballen uit het doel. Welke aspecten komen aan bod bij defensieve corners en voor welke keuzes staat de keeper?

Allereerst is daar de keuze voor man- of zonedekking als basisstrategie. Natuurlijk is de trainer eindverantwoordelijk voor deze keuze, maar de keeper moet zich er ook fijn bij voelen. Beide vormen van verdedigen hebben zo hun voordelen.

Jij niet, hij ook niet

Binnen mandekking volgt elke verdediger een directe tegenstander. Hij schaduwt hem en zorgt ervoor dat hij niet aan scoren toekomt: ‘Kun jij niet koppen, dan hij ook niet’. Dat houdt het overzichtelijk: elke speler is verantwoordelijk voor zijn eigen man, dus de taken zijn helder. Een ander voordeel van mandekking is dat veel spelers gewend zijn aan deze manier van verdedigen en er dus veel op hebben geoefend.

Een nadeel van mandekking is wel dat een foutje meteen fataal kan zijn. Als iemand zijn directe tegenstander uit het oog verliest, staat die vrij in het zestienmetergebied. Komt de bal in zijn buurt, dan krijgt hij de kans om te scoren. Als keeper kun je dan het laatste redmiddel vormen, maar je bent wel afhankelijk van de aanvaller. Vrijkomen hoeft overigens niet te gebeuren na een dekkingsfout, maar kan ook doordat de tegenstander een blok zet. Het is heel moeilijk om je daar als verdediger tegen te wapenen.

Zone

Zonedekking voorkomt dat probleem. Iedereen pakt een bepaalde zone voor het doel, waardoor de gebieden waarin scoren het makkelijkst is voor de tegenstander goed zijn afgedekt. Een blok zetten heeft dan ook weinig zin voor de aanvallende partij, omdat de aanvallers niet gedekt worden. Een ander voordeel van zonedekking is dat jij als team bepaalt waar de ruimtes zijn en niet de tegenstander.

Nadelen zijn er ook. Het gevaar is dat de verdedigers binnen zonedekking passief verdedigen. Als de bal tussen twee spelers invalt, kan dat voor problemen zorgen. Bovendien zijn veel spelers niet gewend aan zonedekking, waardoor het in eerste instantie onwennig kan aanvoelen.

Voor een keeper is het vooral belangrijk waar hij zich fijn bij voelt. Mandekking betekent iets vaker improviseren, omdat de ruimtes op andere plekken vallen. Kom ik wel uit of blijf ik staan? Omdat de medespelers binnen zoneverdediging een vaste startpositie hebben, heeft de keeper iets meer overzicht.

Palen bezet

Een ander dilemma waar de keeper tegen aanloopt, is hoeveel spelers hij bij de paalbezetting wil hebben: nul, een of twee. Waar het om gaat, is het maken van een afweging: wil je meer mankracht hebben om een doelpoging te voorkomen of extra assistentie hebben als de tegenstander onverhoopt toch aan koppen toekomt?

In het laatste geval geeft het voor een keeper een veilig gevoel als hij hulp krijgt van twee spelers bij de palen. Komt de tegenstander aan een doelpoging toe, dan sta je er niet alleen voor. Het gedeelte van het doel dat je als keeper moet beschermen, is aanzienlijk kleiner met spelers bij de palen.

De spelers die het gevaar kunnen oplossen, zijn echter niet beschikbaar om een doelpoging te voorkomen. Kopt de defensie de bal rechtstreeks uit een hoekschop weg, dan is een speler op de doellijn helemaal niet nodig: het gevaar wordt dan al onschadelijk gemaakt voordat een tegenstander aan scoren kan denken. Dat is de afweging die een keeper moet maken: meer spelers om de bal weg te koppen of extra hulp als er toch een bal richting het doel komt?

Eén speler bij de palen kan natuurlijk ook. Begin je als keeper bijvoorbeeld graag achterin het doel om naar voren te lopen als de corner komt? Dan is de korte hoek in beginpositie open en kan het nuttig zijn daar een verdediger te posteren. Sommige keepers (en trainers) kiezen er ook voor een speler bij de tweede paal neer te zetten en niet bij de eerste. De speler op de punt-vijfmeter loopt terug als de bal over hem heengaat om de hoek bij de eerste paal te beschermen.

Wil je meer mankracht voor de goal of extra assistentie bij een doelpoging?

Taakverdeling

Bij alle posities die spelers innemen, is het belangrijk om ze een taak te geven die bij ze past. Buiten het strafschopgebied kun je bijvoorbeeld snelle spelers neerzetten, die gevaar kunnen stichten in de counter. De beste koppers staan op de belangrijkste posities: bij zonedekking in een gevaarlijke zone en bij mandekking tegenover de beste koppers van de tegenstander. Bij de palen wordt vaak gekozen voor kleine spelers, omdat ze in eerste instantie niet hoeven te duelleren als de corner wordt getrapt.

Al met al zijn er voor een keeper heel wat keuzes te maken voorafgaand aan een wedstrijd, als het gaat om defensieve hoekschoppen. Wat past bij mijn voorkeuren en kwaliteiten? Hoe komen mijn medespelers het beste tot hun recht? Welke speler geven we welke taak mee? En dan zijn er nog de keuzes tijdens de wedstrijd. Wanneer kom ik wel en niet? Wanneer zet ik een counter in en kies ik voor balbezit?

Om van elkaar te leren, is Keepable benieuwd naar de afwegingen die jij als keeper maakt. Prefereer je man- of zonedekking? Posteer je wel of geen spelers bij de palen? Voor welke taakverdeling kies je? Laat het ons weten in de reacties hieronder of via een reactie op Facebook of Twitter.

Geplaatst in: Tactiek
* invullen verplicht
Inschrijven Nieuwsbrief Blog Keepable


web-monitoring-ok