Swipe to the left

Het geleuter over lengte van een doelverdediger

Het geleuter over lengte van een doelverdediger
Geen reactie

Het kost je ongeveer 4 minuten om dit artikel te lezen


Wie, net zoals ik, op Twitter zit, weet dat dit sociale medium voor een ferm deel bolstaat van scheldkanonnades, interessantdoenerij en ronduit stuitend en beledigend geschreeuw. Zeker rond grote evenementen als het Songfestival en mondiale sportevenementen, om maar wat willekeurige dwarsstraten te noemen, kent het geen grenzen. Zijn de verwensingen en onzinuitkramerij niet van de lucht. Maar tijdens het afgelopen WK zag ik, tussen alle weinig subtiele bagger door, een tweet voorbijkomen waar ik het roerend mee eens was. Weldoordacht, ook al was een krachtterm ook hier niet ver te zoeken. Desalniettemin betrapte ik me, bij het lezen er van, op instemmend geknik. Het door mij bedoelde twitterbericht was afkomstig van voormalig topdoelman Neville Southall en luidde as volgt: “Wish people would stop going on about how tall a keeper is. It’s how fucking good he is only that counts.”

De oud-keeper van Everton en 92-voudig Welsh international leverde zo een niet mis te verstane bijdrage aan de nationale discussie die was ontstaan over de lengte van Engelands nationale doelman Jordan Pickford. En of hij die bal van Adnan Januzaj tegen België had moeten hebben. Zelfs Thibault Courtois (zelf 1 meter 99 en in die desbetreffende wedstrijd de keeper aan de andere kant) deed een weinig collegiale duit in het zakje. Hij vond Pickford ook te klein.

En bedankt.

Jordan Pickford is 1 meter 85. Nee, niet bepaald de grootste van het hele spul, maar ook geen lilliputter. En bovendien een verdraaid goeie doelman. Vond ook de Engelse bondscoach Gareth Southgate. Want hij liet hem, ondanks het spontane volksoproer, staan. En Pickford beschaamde het in hem gestelde vertrouwen geenszins. Pakte een aantal zeer belangrijke ballen, zoals in de strafschoppenserie tegen Colombia. Onder andere door zijn save op de inzet van Carlos Bacca won Engeland weer eens een strafschoppenserie op een groot eindtoernooi. Om exact te zijn, voor het eerst in 20 jaar. En werd Jordan Pickford, binnen slechts een paar dagen, van nationale zondebok een nationale volksheld.

Het kan verkeren.

Het verhaal van de nationale doelwachter van Engeland is sowieso een opmerkelijke. Pickford werkte zich namelijk in no-time op vanuit de krochten van het Engelse voetbal. Zo speelde hij 5 jaar voordat hij op het mondiale eindtoernooi een hoofdrol vertolkte nog op het 5e niveau. Bij het uiterst bescheiden Alfreton Town. Vervolgens knokte hij zich via Burton Albion, Carlisle United, Preston North End en Sunderland naar de wereldelite.

Inspirerend. Uiterst inspirerend.

Maar goed. Terug naar de lengte van keepers. Het is en blijft een discussiepunt. Nou ja, in sommige gevallen niet. Bijvoorbeeld bij Kostas Lamprou. Hij is met 1 meter 76 inderdaad aan de kleine kant. En dat is misschien maar goed ook, want anders hadden we de geboren Griek wellicht nooit van dichtbij meegemaakt. Als hij met zijn kwaliteiten een centimeter of 15 groter was geweest, had hij de absolute top gehaald. En was hij niet ‘slechts’ 2e keeper bij Ajax geweest. Achter Andre Onana, van wie ik onlangs een rapport las waarbij snoeihard gesteld werd dat hij voor een keeper zijn lengte niet mee heeft. Onana is 1 meter 87.

Me dunkt.

Kleine keepers. Je hebt ze niet meer zo extreem klein als in het verleden bijvoorbeeld Paul van de Meeren was. De oud Telstarkeeper van 1 meter 72. Of Wim de Ron. De al na 1 meter en 71 centimeter uitgegroeide doelman die met PSV in 1993 zelfs een Champions Leaguewedstrijd keepte. Of oud FC Groningen keeper Luciano da Silva, die tussen 2007 en 2014 121 wedstrijden het Groninger doel verdedigde in de Eredivisie. En dat met een beperkte lengte van 1 meter en 74 centimeter. Maar toch zijn ze ook heden ten dage nog te vinden, onderdeurtjes die als stevig slot fungeren. En dat ook nog eens bijzonder naar behoren doen. Zoals Yann Sommer.

Officieel wordt 1 meter 83 altijd doorgegeven als de lengte van Sommer. Ik denk dat daar een centimeter of 2 bij gelogen is. Sommer speelde meer dan 20 interlands voor Zwitserland en hij houdt zich al meer dan 4 jaar prima staande in de sterke Bundesliga. Geleuter over zijn lengte blijft veelal achterwege.

Ook Yoan Cardinale van Olympique Nice is met zijn 1 meter 81 niet bepaald rijzig, maar heeft met zijn 24 jaar al meer dan 70 wedstrijden in de Ligue 1 achter zijn naam én heeft Europa- en Champions League ervaring. En moeten we het nog hebben over de kwaliteiten van Claudio Bravo (1 meter 84) of Iker Casillas?

Lijkt me niet.

Casillas staat in de boeken als een keeper van 1 meter 85. U en ik weten dat dat niet klopt. Hij is eerder 1.83. Het zijn statistische leugentjes om bestwil. En dat terwijl Casillas zulks niet nodig heeft. Met Real Madrid werd hij 5 maal landskampioen en pakte 3 keer de Champions League. Casillas is 167 voudig Spaans international en werd in 2008 en 2012 Europees kampioen en in 2010 zelfs wereldkampioen. Zijn belangrijkste redding in de finale (sorry dat ik er over begin) had niets met zijn lichaamslengte te maken maar met de dikte van zijn teen. Casillas is dan weliswaar voor een keeper klein van stuk, maar bepaald groots van daden. Hoe fout zou het zijn geweest Casillas als keeper te negeren louter en alleen vanwege zijn (gebrek aan) lengte.

Ook Michel Vorm (1 meter 83) en Kenneth Vermeer (1 meter 82) bewijzen dat je met atletisch vermogen, snelle reflexen, uitstekend positie kiezen en sprongkracht de top kunt halen. Zeker als je dat weet te combineren met voetballend vermogen en lef. En er is ook heden ten dage nog hoop voor de kleine man, want de 1 meter 83 lange Yanick van Osch van PSV werd onlangs zelfs geselecteerd voor Jong Oranje.

Natuurlijk is lengte ontegenzeggelijk een voordeel. Als je die dan ook maar wijselijk gebruikt. Zo zag ik vorig seizoen in de Eredivisie een keeper van meer dan 2 meter lang die, stilstaand op de doellijn, werd geklopt door een rake kopbal, binnen geknikt vanaf een metertje of 3. Hij stond er bij, keek er naar en werd niet lang daarna ook door zijn trainer gepasseerd. Want als je niet de kwaliteiten, het inzicht of het lef hebt uit je doel te keepen en een voorzet uit de lucht te plukken, heb je niets aan lengte. Werd maar weer eens bewezen.

Ik weet absoluut zeker dat Kostas Lamprou hem wel gehad zou hebben.

Klemvast.

Dit artikel is geschreven door Leo Oldenburger

Leo Oldenburger

Geplaatst in: Statistieken
* invullen verplicht
Inschrijven Nieuwsbrief Blog Keepable


web-monitoring-ok