Swipe to the left

Het dogma van de korte hoek

Het dogma van de korte hoek
2 comments

Geschatte leestijd: 3 minuten

‘De korte hoek is voor de keeper’: het is een ongeschreven wet in het voetbal. Vliegt de bal er in de korte hoek in, dan wordt hem traditioneel de huid vol gescholden door de trainers, zijn medespelers en de vijfde colonne langs de lijn. Maar is dat ook terecht? Is de doelman in eerste instantie vooral verantwoordelijk voor het beschermen van de korte hoek?

Dat kun je je afvragen. De bal naar de korte hoek is wellicht korter onderweg, maar elke medaille kent twee zijden: hoe meer een keeper zich richt op de korte hoek, hoe meer ruimte een schutter in de lange hoek krijgt om doeltreffend te zijn. Dat biedt veel voordelen, zeker voor een rechtspoot vanaf links of andersom.

Curve

Neem Markus Henriksen, afgelopen weekend in de Eredivisie. Hij komt op links aan de bal, passeert zijn tegenstander binnendoor en kan met zijn favorieten rechterbeen uithalen (afbeelding 1 hieronder).

Markus Henriksen scorepositie Robbin Ruiter Eredivisie

Het zoeken van de lange hoek vanaf die positie geeft voor hem twee voordelen. Ten eerste kan hij de bal richting die hoek curve meegeven, waardoor de bal als het ware om de keeper heen draait (zie afbeelding hieronder). Dat verkleint Ruiters kansen om de bal tegen te houden. Daarnaast is er in de verre hoek meer ruimte om de bal iets over Ruiter heen te liften, want er is meer tijd om te dalen (zie afbeelding hieronder).

Positionering doelman voetbal

Gezien de positie van Ruiter en het voorkeursbeen van Henriksen is de kans op een goal in de verre hoek dus (veel) groter. Dat is veel vaker zichtbaar, van Champions League-niveau tot de reserve zesde klasse. In de Eredivisie profiteerden ook Patrick Joosten en Mimoun Mahi van de positie van de keeper (zie afbeelding hieronder).

Positioneren

Wat is uiteindelijk het doel van een keeper? De kans op een tegendoelpunt zo klein mogelijk maken. Als de korte hoek openligt, is de keuze voor de spits makkelijk. Dat is bij de lange hoek ook het geval. Hetzelfde geldt voor een stiftbal: staat de keeper ver voor zijn doel, dan zal de aanvaller gek zijn als hij het niet met een boogbal probeert. Het is dus de taak van de keeper om de kans op een tegengoal in alle situaties (lange hoek, korte hoek, boogbal) zo klein mogelijk te maken en zich goed te positioneren in de doelmond.

Dat is natuurlijk ongelofelijk moeilijk, omdat het spel continu op en neer golft. De bal is op rechts, wordt uitgehaald, verplaatst naar links, een speler dribbelt, loert op een voorzet, komt toch naar binnen, kan schieten, kiest voor een pass en zijn teamgenoot schiet uiteindelijk op doel. De keeper moet dan in die korte tijd wel vijf of zes keer een andere positie innemen.

Er is wel telkens één gemene deler: het optimaliseren van de kans op redding blijft de insteek. Stel dat een speler schiet van de plek in de afbeelding hieronder. Wat is dan de ideale positie van de keeper? Welke plek kan de keeper innemen om de kans op een tegendoelpunt uit een schot in de korte hoek, lange hoek én uit een boogbal zo klein mogelijk te maken? In het ideale geval zorgt hij ervoor dat de kans op een doelpunt in de korte en lange hoek en met een boogbal ongeveer net zo groot (klein) is.

Optimaliseren kans op een redding positie doelman voetbal

We moeten af van het dogma dat de korte hoek in principe voor de keeper is. Dat biedt de aanvaller te veel kans om de bal in de lange hoek binnen te krullen. Er zal vast eens een trainer, medespeler of supporter zijn die begint te vloeken als de bal er in de korte hoek invliegt, maar laat ze dan ook voluit applaudisseren bij een redding à la Maarten Stekelenburg, op het WK 2010 in Zuid-Afrika.

Wat is jullie mening over de korte hoek is voor de keeper? Laat het hieronder weten in een reactie!


Vind je dit een tof artikel? Deel het met anderen!

Geplaatst in: Tactiek
Jan 28 augustus 2016 at 11:44
Mooi stuk. Het gegeven dat de schrijver van dit artikel ook geen standpunt durft in te nemen over de meest ideale positionering van de keeper, maar slechts het algemene idee hierover in twijfel trekt, geeft aan dat het een lastig dilemma is.
Jan 29 augustus 2016 at 09:35
Keeper moet goede positie innemen dan kan hij zowel de korte als lange hoek verdedigen, insnijden op de bal-baan is een vereiste in het huidige voetbal evenals uitstekend voetenwerk.
* invullen verplicht
Inschrijven Nieuwsbrief Blog Keepable


web-monitoring-ok