Swipe to the left

Gouden tips bij het stoppen van strafschoppen

Gouden tips bij het stoppen van strafschoppen
Geen reactie

Het pareren van strafschoppen is een vak apart. Blijf je staan en wacht je op het schot, of kies je al in een vroegtijdig stadium een hoek? En waar let je op tijdens de duik? Keepable bekeek de strafschoppen op vier gerenommeerde penaltykillers en achterhaalde hun strategie.


Diego Alves

Valencia CF-doelman Diego Alves is de koning van de gestopte strafschop. Van de 48 penalty’s van tegenstanders wist hij maar liefst 23 keer te voorkomen dat er een tegendoelpunt volgde. De Braziliaanse doelman ranselde al pogingen van onder meer Lionel Messi, Cristiano Ronaldo, Ivan Rakitic, Mario Mandzukic en Diego Costa uit zijn doel.

Diego Alves volgt een vast patroon. Tijdens de aanloop van de tegenstander maakt hij een aantal pasjes op de lijn, van rechts naar links. Hiermee maakt hij het de tegenstander lastig om te wachten op de hoek die de keeper pakt. Vlak voordat het schot komt, duikt hij vol naar een hoek.

Op de website van de FIFA zegt Diego Alves over strafschoppen: “Het is een psychologische strijd. De keeper moet relaxed zijn en in het hoofd van de tegenstander kruipen. Ik bekijk video’s van de nemer en analyseer waar ze schieten en hoe ze hun lichaam positioneren. De laatste paar passen laten vaak zien waar ze gaan schieten.”

Neuer

Een doelman die al jarenlang op topniveau presteert, is Manuel Neuer. De Duitser stopte in zijn carrière achttien strafschoppen. Zo doordacht en berekenend Neuer in open spel te werk gaat, zo koel komt hij ook over bij strafschoppen, al kan schijn soms bedriegen. Na de serie tegen Italië op het EK 2016 zei hij: “Het was een zenuwenoorlog”.

Wat Neuer doet, is starten op de lijn, waar hij kleine sprongetjes omhoog maakt. Hij beweegt zijn armen op en neer langs zijn lichaam om nog groter en imponerender te lijken dan hij al is. Een aanvaller moet wel extreem veel zelfvertrouwen hebben om de bal dan nog hoog door het midden te schieten of te stiften en zal meestal voor een hoek kiezen.

Daarop loert Neuer. Vlak voordat de tegenstander schiet, duikt hij een hoek in. Hij springt iets omhoog om een groter deel van de hoek af te dekken. Hij maakt zich groot en vergroot zo de kans dat de bal tegen hem aan wordt geschoten.

Handanovic

De Sloveen Samir Handanovic wist in zijn carrière het ongelofelijke aantal van 34 strafschoppen te pareren. De doelman van Internazionale wist onder meer Kaká, Edinson Cavani, Marek Hamsik en Luca Toni het scoren te beletten.

De stijl van Handanovic is compleet anders dan die van Neuer. Waar Neuer een vast patroon volgt en stoïcijns vasthoudt aan zijn vaste techniek, improviseert Handanovic op basis van het gevoel van dat moment. Hij wacht heel rustig tijdens de aanloop van de schutter om ineens een katachtige reflex uit de hoge hoed te toveren als de bal in de buurt van zijn fort (het doel) komt.

Zijn reddingen zijn te vergelijken met het pareren van een schot van die afstand vanuit open spel: Handanovic improviseert, duikt soms schuin naar voren, blijft een andere keer in het midden staan en kiest soms vol een hoek als zijn gevoel aangeeft dat dit in die situatie gevraagd wordt.

Krul

Tim Krul baarde opzien tijdens het WK 2014 door vlak voor tijd in te vallen en een heldenrol te vertolken voor het Nederlands elftal tegen Costa Rica. Hij verving Jasper Cillessen en stopte twee strafschoppen, waardoor Nederland de halve finale bereikte.

Voor elke strafschop liep Krul naar de nemer toe om hem in de war te brengen. “Ik vertelde de tegenstanders dat ik wist waar ze zouden gaan schieten, om ze nerveus te maken”, aldus Krul op de website van de FIFA. “Dat had daarvoor ook al eens gewerkt tegen Frank Lampard. Ik ben erg blij dat het effect had.”

Ook Krul volgt een patroon voordat de strafschop wordt genomen. Hij hupt eerst op en neer op de lijn, met twee voeten tegelijk. Tijdens de aanloop gaat dit gehup over in een ‘trippling’, waarbij hij met zijn voeten om en om kort de grond aanraakt. Wordt er geschoten, dan duikt hij explosief een kant op.

Gemene deler

Zoals hierboven te lezen valt, heeft iedere doelman zijn eigen patronen en rituelen. Diego Alves maakt pasjes heen en weer, Neuer beweegt alleen omhoog en omlaag, Handanovic staat heel lang stil en Krul kiest voor kort voetenwerk voordat er geschoten wordt.

Wat alle keepers gemeen hebben, is dat ze vlak voordat de strafschop wordt genomen explosief een hoek induiken. Niet te vroeg, want daarmee geven ze hun strategie prijs. Maar ook niet te laat, want dan is hun bereik te gering. Tijdens de duik blijven ze naar de bal kijken. Zo kunnen ze nog met hun armen of benen reageren als de bal niet precies in de baan van hun duik belandt.

Wil jij ook meer strafschoppen stoppen? Kopieer dan de gemene deler van deze vier penaltykillers. Kies je eigen ritueel tijdens de aanloop, duik vlak voordat de bal getrapt wordt vol naar een hoek en blijf goed naar de bal kijken om een redding te kunnen verrichten.
Geplaatst in: Keeperstraining
* invullen verplicht
Inschrijven Nieuwsbrief Blog Keepable


web-monitoring-ok