Swipe to the left

Feyenoords Ramón ten Hove karaktervolle uit-de-goal-keeper

Feyenoords Ramón ten Hove karaktervolle uit-de-goal-keeper
Geen reactie

Als je alleen naar keepers kijkt, kan Feyenoord de Champions League winnen. Voor de positie van doelverdediger beschikt de landskampioen, sinds Eddie Pieters Graafland en Eddy Treytel, waarmee in 1970 de ‘cup met de grote oren’ en de wereldtitel werd gepakt, over de beste bezetting in de breedste zin. De klassekeepers Brad Jones en Kenneth Vermeer geven elkaar geen duimbreed toe. Justin Bijlow en Ramón ten Hove hijgen de gevestigde generatie als gelijkwaardige groeibriljanten op een Joop-Hiele-achtige-manier in de nek. De ‘Vier van Varkenoord’ vormen onder leiding van Khalid Benlahsen een unieke keepersklas. Elkaar scherp houden en van elkaar leren, is een dagelijkse les. Vierde keeper Ramón ten Hove doelt er op termijn op om zijn kwaliteiten met die van Jones en Vermeer samen te smelten tot een geheel eigen keepersstijl. Waarmee Ramón, als vaste waarde van Feyenoord-1, op wil duiken in De Kuip.

Nuchter

Ramón ten Hove is bij Feyenoord een vierde keeper met veel perspectief. De geboren en getogen Spijkenissenaar tekende bij De Trots van Zuid afgelopen juni een contract voor twee jaar. Feyenoord heeft de 1 meter 93 lange sluitpost omarmd. Omdat hij naast veelbelovende keeperskwaliteiten beschikt over een uitgebalanceerd karakter met het doorzettingsvermogen van een Leopard tank. “Ramón is niet alleen een groot talent, maar ook een goede persoonlijkheid”, zegt technisch directeur Marin van Geel op de website van Neerlands eerste Europa Cup 1-winnaar. “Ik geloof in mezelf”, zo brengt Ten Hove zijn zelfvertrouwen, de basis voor wilskracht en zelfreflectie, doeltreffend en nuchter onder woorden. Ondanks dat Ramón innerlijk glimt van trots door zijn eerste profcontact, zal de Neuer-fan nooit naast zijn Nike’s lopen: “Als ik dat doe, zet mijn moeder mij meteen op m’n plaats. Daar houden we thuis niet van. Daarom vind ik het ook geweldig dat Brad Jones en Kenneth Vermeer zoveel aandacht aan Justin en mij besteden. Knap ook dat Kenneth het aandurfde om van Ajax naar Feyenoord te komen (Wat Eddie Pieters Graafland hem in 1958 al voordeed MO). Dan heb je precies het karakter waar wij thuis dol op zijn.”

Topsportmentaliteit

Vader Ferdinand, ooit doelman bij Sportclub Botlek in Spijkenisse, voordat vaderlief zich succesvol stortte op winst in de marathon van dezelfde Zuid-Hollandse plaats, en moeder Bianca hebben hun twee zonen Miquel (22), keeper van Zaterdag Vierdeklasser VV Hekelingen, en Ramón (19) ongemerkt opgevoed met een topsportmentaliteit: hard werken, leven voor je doel, niet zeuren als het tegen zit. Ramóns trouwste supporters, ze misten nog nooit een wedstrijd, straalden terecht op dertien juni 2017 in de Boardroom van De Kuip bij de contractondertekening. Pa en ma stonden jaren geleden aan de basis van Ramóns hedendaagse plek in de selectie van Giovanni van Bronckhorst: “Toen ik bij VV Hekelingen in de F-jes keepte, hebben mijn ouders mij, zonder dat ik het wist, opgegeven voor een open dag bij Excelsior. Ik was als klein kereltje al behoorlijk lang en lenig. Dat was een voordeel. Daardoor viel ik op. Bij Excelsior mocht ik meteen komen als keeper van de E2.” Feyenoord pikt ‘De Slungel van Spijkenisse’, die blijft opvallen, vervolgens op in Kralingen. Vanuit Excelsior D1 volgt de overstap naar Feyenoord C2. Op Varkenoord verankert de voormalige leerling van basisschool Het Anker, vanwege zijn no-nonsense-karakter, wederom makkelijk. Ramón geniet van de grotere druk. Hij kent, net als in zijn eerste dagen bij Excelsior, geen plankenkoorts: “Ik zal mijn eerste klassieker nooit vergeten. Het was heerlijk druk op Varkenoord. We speelden gelijk tegen Ajax C2. Lekker spannend tot de laatste minuut. Op het kampioenschap met B2 na was dat mijn mooiste moment in de jeugd van Feyenoord.”

RG denkt met hem mee

Ramón ten Hove is wars van bijgeloof. Hanteert geen speciale rituelen om de keepersgoden gunstig te stemmen. Wel besteedt de Feyenoord-goalie met oog voor kwaliteit en uitstraling de nodige aandacht aan zijn keepershandschoenen. Met RG’s stond hij z’n mannetje in de Youth League tegen Manchester City (0-2), in het stadion van oude liefde Excelsior, in het Stadio San Paolo van SSC Napoli (2-2), en in De Kuip, tijdens het debuutduel van Sam Larsson: Jong Feyenoord-Jong NAC. Waarom RG-keepershandschoenen?, met zoveel keus op de markt, is een logische vraag. “Ik heb RG Nederland een paar handschoenen mogen testen. Dat beviel goed. Ze zitten als gegoten. Een soort tweede huid. Zo ben ik in contact gekomen met Ramiro González, de ex-profkeeper van Real Avila, de bedenker van de handschoenen. We hebben over de telefoon en via Skype veel gepraat. Ramiro straalt met zijn keepersverleden een keepersgevoel uit waarbij ik me thuis voel. Bij hen kan ik altijd aankloppen. Dat voelt anders dan in een winkel naar het rek staren. Ze snappen dat keepers speciale wensen hebben. Ik wilde dikkere foam in de handpalmen en niet de standaard dubbele band om de pols. Dat was geen probleem. RG heeft z’n handschoenen aangepast aan mijn wensen. Natuurlijk vind ik het ook belangrijk dat ze er trendy uitzien.” De slogan van RG, ‘Born to be a Keeper’, is Ramón niet helemaal op het lijf geschreven. Want de vroegere Buffon-fan ging als F-je, omdat de ‘echte’ keeper het te koud vond, pas na zes maanden onder de lat staan. Toch is Ramón inmiddels uitgegroeid tot een geboren goalie die zijn RG’s met de opdruk ‘R. ten Hove’ koestert. Hij heeft niet voor niets zijn MBO-studie Dienstverlening & Recreatie aan het Schiedamse LIFE College dit jaar snel, alsof in een één tegen één duel, door het houden van de nul, de Champions League kon worden binnengesleept, afgerond om zich volledig te richten op een doorbraak bij de profs. Als het erop aankomt weet Joëlla dat zij op de tweede plaats staat. Wat weer een pluspunt opleverde bij Martin van Geel: “Hij wordt elk jaar beter als keeper, omdat hij ontzettend gefocust is.”

Karaktervol uit de goal keepen

Ramón ten Hove is een open minded carrièretijger. Een rechtsbenig ‘roofdier’ die op jacht naar Feyenoord-1 weet dat zijn prooi soms akelig dichtbij kan zijn. De keeper die tijdens vakanties in Italië jaagde op Buffon-shirts, zat als tweede keeper op de bank toen Justin Bijlow op 13 augustus 2017 onverwachts debuteerde in de hoofdmacht van Feyenoord thuis tegen FC Twente. Ramón praat in z’n leergierigheid graag met kenners over keepen. Vandaar de klik met Ramiro González, zijn huidige keeperstrainer Khalid Benlahsen en vroegere leermeester Oscar Moens. “Oscar was mijn trainer toen ik in Feyenoord A2 en A1 speelde. We hadden een goede band, omdat hij de tijd voor je nam. We praatten veel. Zijn ervaringen kon hij feilloos omzetten in handige tips. Dat gaf mij houvast en vertrouwen. Vanwege mijn lengte heb ik een grote reach, ben ik sterk bij hoge ballen. Ook met reflexen en in één-tegen-één-situaties kan ik goed uit de voeten. Toch hadden we het erover hoe ik daarin nog beter kan worden. Tegelijkertijd was Moens kritisch op mijn meevoetballen en coachen. Van hem heb ik tot nu toe het meeste geleerd.” Oscar Moens was vooral in zijn 180 wedstrijden voor AZ (1996-2003) een lust voor het oog qua ver uit het doel keepen. Hij had het lef om, ook al ging het zo nu en dan mis, risico te nemen in het onder druk zetten van aanvallers van de tegenstander. Ramón ten Hove heeft die drive en lef, om de doellijn achter zich te laten, meegekregen van de tweevoudig international. “Ik ben een liefhebber van ver uit het doel keepen. Daar kan je het team mee helpen. Door steekpasses eruit te halen ontlast je de verdediging. Ben je min of meer een extra veldspeler. Het gaat erom goed te coachen en positie te kiezen. En natuurlijk is het een kwestie van zelfvertrouwen als je durft te komen. Maar alles valt of staat met het gevoel voor het juiste moment. Door fouten te maken, mits je er niet meteen op wordt afgerekend, leer je beter te worden.”

Brad Jones is in Ten Hovens directe omgeving, de unieke keepersklas van Feyenoord met z’n vier keepersmusketiers, die internationaal elke keepersbattle kunnen winnen, het beste voorbeeld van uit de goal keepen. De ex-Excelsior-keeper die als vierde op het vinkentouw zit in Rotterdam, wil daarentegen niet ‘De Nieuwe Jones van De Stadionclub’ worden. “Ik leer onder meer van het positie kiezen en uitkomen van Brad. Maar de razendsnelle reddingen, het onvermoeibaar overeind komen voor de volgende bal, van Kenneth zijn ook een leerpunt. Ik streef naar een eigen stijl. Waarin mijn eigen sterke punten en aspecten van Jones en Vermeer terugkomen. Maar ook Manuel Neuer werkt inspirerend. Zoals hij meevoetbalt, een blok zet, uitblinkt met reflexen. Ik hoop op een doorbraak in het profvoetbal, het liefst in De Kuip. Op zo’n manier dat ik met lef het vijfmetergebied en strafschopgebied beheers”, aldus het wilskrachtige talent van Feyenoord die bij Derdedivisionist Spijkenisse zijn ervaring alvast doorgeeft aan een nieuwe generatie jeugdkeepers.


Door: Maarten Omvlee

Geplaatst in: Interview
* invullen verplicht
Inschrijven Nieuwsbrief Blog Keepable


web-monitoring-ok