Swipe to the left

De opkomst van het vrouwenvoetbal

De opkomst van het vrouwenvoetbal
Geen reactie

Cijfers over vrouwenvoetbal

Het contrast ten opzichte van het mannenvoetbal is groot. Aan het einde van de 19e eeuw werd een vrouwenvoetbalwedstrijd tussen Sparta en de English Ladies Footballclub door de Nederlandse Voetbal Bond verboden, omdat vrouwenvoetbal in strijd was met het algemeen fatsoen. Tegenwoordig wordt het vrouwenvoetbal door de KNVB ondersteund en is er bijna geen verschil meer met het mannenvoetbal, behalve dat het een stuk minder omvangrijk is. Komende zomer staat zelfs het Europees Kampioenschap voetbal voor vrouwen op de agenda. In het kader daarvan werd bekend dat Pierre van Hooijdonk ambassadeur wordt van het EK dat wordt georganiseerd in ons eigen kikkerlandje. In de loop van de tijd is er dus behoorlijk wat veranderd in het internationale- en nationale vrouwenvoetbal. In Nederland is het vrouwenvoetbal de laatste jaren zelfs de hardst groeiende sport van Nederland. Deze veranderingen worden bevestigd door een onderzoek dat in 2015 is gepubliceerd door de UEFA.

Uit dit onderzoek blijkt dat vrouwenvoetbal populairder is dan ooit. Dit blijkt bijvoorbeeld uit het feit dan in bijna alle Europese landen het aantal vrouwen dat voetbalt sterk is toegenomen. Het grootste vrouwenvoetballand is op dit moment (2015) Duitsland met 258.380 voetballende meisjes en dames, gevolgd door Zweden met 167.949 en Nederland op een derde plek met 137.525 meisjes en dames. Met 17.275 nieuwe voetbalsters is Nederland het sterkst stijgende land over de afgelopen 6 jaar. De grootste procentuele stijging komt op naam van Slowakije. Op dit moment voetballen daar nu 1009% meer meisjes en vrouwen dan zes jaar geleden.

We all fall. The key is knowing how to rise - Hope Solo

Van de 137.525 geregistreerde meisjes en dames in Nederland bestaat het grootste deel uit jeugdspelers (84.167) Hiermee komt het totaal aantal volwassen voetbalsters op 53.358. In 2015 zijn er in Nederland 1.956 seniorenteams actief in acht verschillende divisies. De hoogste competitie die Nederland kent is de Eredivisie voor vrouwen. In onderstaande infographic kun je goed zien hoe het vrouwenvoetbal in de loop van de jaren sterk gegroeid is in Europa.

Vrouwenvoetbal in Nederland

Bekende namen in het Nederlandse vrouwenvoetbal zijn Daphne Koster, Vera Pauw en Anouk Hoogendijk. Deze vrouwen hebben aan de wieg gestaan van het professionele vrouwenvoetbal in Nederland. Het heeft nog wel wat voeten in de aarde gehad voordat het vrouwenvoetbal zo professioneel is ingericht als het nu is. In 1956 werd de eerste officieuze interland gespeeld door het Nederlandse vrouwenvoetbalelftal. De organisatie van deze interland lag in handen van de Nederlandse Damesvoetbalbond (NDVB) die later in 1971 is opgegaan in de KNVB. Tegenwoordig valt het vrouwenvoetbal onder de verantwoordelijkheid van de KNVB en is de hoogste competitie de Eredivisie voor vrouwen. Na een experiment met de BeNe League (2012-2015), waarin teams van zowel Nederland als België deelnamen, is de KNVB weer teruggegaan naar de Nederlandse Eredivisie voor vrouwen. Dit seizoen bestaat de Eredivisie uit acht clubs: Achilles’29, ADO Den Haag, Ajax, sc Heerenveen, PEC Zwolle, PSV, FC Twente en Telstar VVNH. De laatste vier jaar is FC Twente kampioen geworden van de Eredivisie en de BeNe League.

Nederlands vrouwenelftal

Het nationale vrouwenvoetbalelftal van Nederland timmert de laatste jaren aardig aan de weg. De Oranje Leeuwinnen zijn in de laatste editie van het WK voor vrouwen in Canada (2015) gestrand in de 1/8e finale. Na de poulefase te hebben overleefd als één van de beste nummers 3 was Japan in de 1/8e finale een maatje te groot voor de Oranje Leeuwinnen. Schrale troost voor de Nederlandse vrouwen is dat de Japanse vrouwen uiteindelijk de finale wisten te halen. Deze werd met 5-2 een prooi voor de vrouwen van de VS, sinds jaar en dag een internationale grootmacht in het vrouwenvoetbal. Zie hieronder waar Nederland in augustus van dit jaar op de Wereldranglijst voor vrouwen was terug te vinden.

Bekende keepsters uit de wereld

De allerbekendste keeper in het vrouwenvoetbal is ongetwijfeld de Amerikaanse Hope Solo. Naast haar goede looks is ze helaas heel bekend geworden door een groot naaktfotoschandaal, waarbij hackers foto’s hebben gestolen van smartphones van bekende mensen en deze geplaatst hebben op het internet. Het is onterecht dat dit haar meer bekendheid geeft dan haar prestaties op het veld, want die zijn niet gering. Op haar erelijst staan goud op de Olympische Spelen van 2008 en 2012, goud op het WK van 2015 en ze is meerdere keren uitgeroepen tot beste keepster van het toernooi. De laatste tijd is ze weer in het nieuws geweest tijdens de Olympische spelen van 2016. Na de verloren kwartfinale die de VS speelden tegen Zweden hekelde Hope de instelling van de speelsters van Zweden. Ze maakte de vrouwen uit voor lafaards, voor de in haar ogen laffe speelstijl. Deze uitspattingen waren voor de VS aanleiding om Solo voor een half jaar te schorsen voor de nationale ploeg. De vraag is of Hope Solo ooit nog weer te zien is het shirt van de VS.

Bekende Nederlandse keepsters

In Nederland is Loes Geurts de bekendste doelvrouw. Geurts gaat al een hele tijd mee en is de keepster van het nationale vrouwenelftal van Nederland. Tot op heden heeft zij 110 interlands achter haar naam staan en staat daarmee op een zevende plek met meest gespeelde interlands aller tijden. In clubverband heeft ze meerdere kampioenschappen met AZ achter haar naam staan. Op dit moment is ze keepster van het Zweedse Kopparbergs/Goteborg FC. Inmiddels heeft ze ook meer dan 100 interlands achter haar naam staan en heeft ze de opkomst van het Nederlandse vrouwenvoetbal grotendeels meegemaakt. Naast Loes zijn de andere twee Nederlandse doelvrouwen Sari van Veenendaal (Arsenal) en Angela Christ (PSV Vrouwen).

Hopelijk blijft het damesvoetbal de komende periode zo in ontwikkeling en zien we Nederland straks terug als nummer één!

* invullen verplicht
Inschrijven Nieuwsbrief Blog Keepable


web-monitoring-ok