Swipe to the left

De meest opvallende keepersstatistieken van de Eredivisie 2016-2017

De meest opvallende keepersstatistieken van de Eredivisie 2016-2017
Geen reactie

Het kost je ongeveer 3 minuten om dit artikel te lezen


Het reguliere seizoen in de Eredivisie zit erop en dus is het tijd om terug te blikken. In totaal maakten 28 verschillende keepers hun opwachting, waarvan er acht geen minuut misten. Wie vielen op in de statistieken, qua reddingen en aanvallende bijdrage? Keepable zocht het voor je uit.

Reddingen

De belangrijkste taak van een doelman is natuurlijk om zo weinig mogelijk tegentreffers te incasseren. Drie keepers steken boven de rest uit als het gaat om het aantal tegengoals per 90 minuten: André Onana (0,60) hoefde het minst vaak te vissen, op de voet gevolgd door Jeroen Zoet (0,65) en Brad Jones (0,66). Daarin doen de doelmannen van de top-drie dus weinig voor elkaar onder.

Gelet op het totale aantal schoten dat zij incasseerden, zijn er wel verschillen. Onana kreeg de meeste doelpogingen tegen, maar kwam tot het hoogste percentage reddingen, waarbij er ook het vaakst een reflex aan te pas kwam. Deze statistieken blijven uiteraard alsnog afhankelijk van de grootte van de kansen die de tegenstander creëerde.
MinutenGoalsPer 90SchotenReddingen%Reflexen%
André Onana2996200,6010888813936
Brad Jones2992220,6610583793331
Jeroen Zoet2902210,658362752328

Een opvallende naam qua reddingspercentages is Kostas Lamprou (Willem II). Hij incasseerde de meeste schoten van alle keepers in de Eredivisie (223), maar incasseerde ‘slechts’ 44 goals. Met een reddingspercentage van tachtig procent hoeft hij alleen Onana voor zich te dulden. Bovendien noteerde hij na Bram Castro (Heracles Almelo) het hoogste aantal reflexen.

Joris Delle, de doelman van NEC, komt het vaakst zijn lijn af om handelend op te treden: maar liefst 123 keer. Dat maakt hem een anticiperende keeper, oftewel een A-type. Geen enkele andere doelman komt boven de honderd keer uit. In het verlengde daarvan is het logisch dat er maar liefst negen overtredingen op hem werden gemaakt, minstens vier meer dan op iedere andere keeper. In onderstaande tabel staat het aantal keer dat een keeper zijn lijn verliet per 90 minuten weergegeven.


Leaving line per 90
Joris Delle2,97
Tom Muyters2,42
Kostas Lamprou2,36
(…)(…)
David Jensen1,10
Jeroen Zoet1,02
Erwin Mulder0,76

Aanvallen

Wie de aanvallende statistieken van alle Eredivisie-doelmannen in het seizoen 2016/2017 bekijkt, komt veel leuke feitjes tegen. Zo waagden slechts twee keepers een doelpoging, beiden uit een aanvallende hoekschop. Zowel Mickey van der Hart als Sergio Padt raakte daarbij het houtwerk. Nadat Padt de bal tegen de paal kopte, scoorde Excelsior-speler Kevin Vermeulen overigens in de counter in een leeg doel.

Key pass

In totaal zorgden de doelmannen achttien keer voor een zogenaamde ‘key pass’: een pass waaruit door de aangespeelde teamgenoot een doelpoging werd ondernomen. Erwin Mulder en Theo Zwarthoed lukte dit driemaal, Bram Castro en Sergio Padt tweemaal.

Twee keer leidde dit tot een assist. Theo Zwarthoed vond Darrel Maatsen met een lange uittrap. Die controleerde de bal prachtig en schoot snoeihard raak in de korte hoek. André Onana pakte niet zijn tijd na een afzwaaier van AZ, maar vroeg de bal razendsnel aan een ballenjongen. Die gaf onbedoeld een voorassist aan Amin Younes, want de kleine Duitser nam de uittrap van Onana uit de lucht aan en schoot de bal achter Tim Krul.

Dribbels

Ook het aantal dribbels van keepers wordt bijgehouden. Dat wil zeggen: de momenten waarop een doelman een tegenstander passeerde. In totaal werd dit 26 keer geprobeerd door een sluitpost, en 26 keer lukte dit ook. Jeroen Zoet was de grootste avonturier in dit opzicht: hij passeerde acht keer een tegenstander. Dat is vaker dan onder meer Ricky van Wolfswinkel (7), Richairo Zivkovic (6) en Mike Havenaar (3). André Onana wist in totaal vijfmaal een aanvaller uit te kappen.

We sluiten af met de doelman die de allerslechtste cijfers kan overleggen: Dion Malone. De verdediger van ADO Den Haag moest noodgedwongen op doel nadat Ernestas Setkus van het veld was gestuurd. Malone wist één redding te noteren, maar werd met het andere schot op doel gepasseerd. Marcel Ritzmaier verschalkte hem met een listige stift.

Data via WhoScored.com, gebaseerd op de reguliere competitie (exclusief play-offs).
Geplaatst in: Statistieken
* invullen verplicht
Inschrijven Nieuwsbrief Blog Keepable


web-monitoring-ok