Swipe to the left

De meest opvallende (keepers)momenten van het UEFA Euro 2016

De meest opvallende (keepers)momenten van het UEFA Euro 2016
Geen reactie

Geschatte leestijd: 3 minuten

Laten we bij het begin beginnen. De groepsfase van het EK was vaak niet echt om aan te gluren. Bij veel wedstrijden heb je niets gemist als je de TV pas hebt aangezet rond de 80e minuut, want rond deze tijd werden de meeste doelpunten gescoord. Maar als echte voetballiefhebber maakt je dit natuurlijk niets uit, je zit de overige 80 doelpuntloze minuten met liefde uit. En als je dan niet kunt genieten van mooie doelpunten moet je kijken naar andere mooie en minder mooie momenten tijdens het EK. Gelukkig waren die er genoeg!

Tijdens de eerste wedstrijden vielen vooral een aantal ongelukkige momenten van de keepers op. In de openingswedstrijd van het EK taste de Roemeen Ciprian Tatarusanu mis bij een hoge voorzet, waardoor Olivier Giroud de bal gemakkelijk in het verlaten kon kopen. Tatarusanu werd hierbij wel gehinderd door Giroud, maar de scheidsrechter keurde de goal goed. De volgende dag ging Berisha, keeper van Albanië, op een soortgelijke manier in de fout.

Vooraf had niet iedereen verwacht dat Wales het zou schoppen tot de knock-out ronde van het EK. Feit is dat ze in de poule boven Engeland zijn geëindigd en nu een reële kans hebben om de halve finales te halen. Het succes van Wales komt voor een groot deel op het conto van Gareth Bale, de sterspeler van de Welshmen. In de eerste poulewedstrijd werd hij wel een handje geholpen door Matus Kozacik. De keeper van Slowakije tastte mis bij een vrije trap van Bale. (Een andere vrije trap verraste Joe Hart van Engeland) Blunders of gewoon goed ingeschoten?Een andere keeper die tijdens de groepsfase erg opviel is Gábor Király. Deze doelman van Hongarije keept de wedstrijden in een grijze joggingbroek. Hij zegt hier zelf over dat hij het vooral erg praktisch vindt. Normaal speelt hij zijn wedstrijden op slechte en harde velden. Door het dragen van een lange joggingbroek krijgt hij geen last van zijn knieën als hij moet duiken. Erg mooi ziet het er natuurlijk niet uit. Thibaut Courtois vindt dat een keeper moet dragen waar hij zich prettig in voelt, maar vraagt zich wel af hoe het voelt als je joggingbroek zwaar wordt door de modder van het veld. Wat vinden jullie?

Naast zijn joggingbroek viel Király ook op door een actie tijdens de wedstrijd tegen Hongarije. Király heeft waarschijnlijk iets te veel naar Cristiano Ronaldo gekeken en toverde onderstaande actie uit zijn hoed. Prachtig!

Waar je dit toernooi niet omheen kan zijn de geweldige supporters van Noord-Ierland. De supporters van Rusland en Engeland zijn voornamelijk rellend op TV te zien, maar de supporters van Noord-Ierland zijn door de hele wereld in hun hart gesloten. Met hun prachtige liederen en positieve instelling zijn de Noord-Ieren een welkome aanvulling tijdens dit EK. Het meest bekende lied dat de Noord-Ieren tijdens het EK laten horen is die van Will Grigg. Deze cultheld heeft nog geen minuut gemaakt, maar wordt tijdens elke wedstrijd bezongen alsof hij de held van het land is. Helaas heeft Will Grigg geen minuten gemaakt tijdens dit EK!

De Nederlandse inbreng tijdens dit toernooi is minimaal. Het Nederlands elftal heeft zich niet geplaatst voor dit toernooi. Dit is voor Bjorn Kuipers en zijn team de uitgelezen mogelijkheid om een keer een finale tijdens een eindtoernooi te fluiten. Tijdens het WK van 2014 was het team van Kuipers goed op dreef, maar gooiden de prestaties van het Nederlands elftal roet in het eten. Nu Nederland niet mee doet, ligt de weg naar de finale open. De eerste wedstrijd werd door team Kuipers met een ruime voldoende afgesloten, maar na de tweede wedstrijd kreeg team Kuipers felle kritiek uit Spanje. Dit had allemaal te maken met de penalty die hij gaf aan Kroatië. De kritiek aan het adres van Kuipers had te maken met het te vroeg uitlopen van Danijel Subasic en het inlopen van de spelers van Kroatië. Moest deze penalty opnieuw worden genomen? Scheidsrechtersbaas Pierluigi Collina gaf nadien aan dat Kuipers een fout heeft gemaakt. "Die gebeuren helaas". Check de penalty van Spanjaard Sergio Ramos hieronder.

De beste redding van het toernooi komt tijdens de groepsfase niet op naam van een keeper, maar op naam van een speler. Jerome Boateng wist met een uiterste krachtinspanning te voorkomen dat Oekraïne kon scoren. Met de acrobatische actie is een link met de legendarische keeper René Higuita snel gelegd. Heeft Boateng zijn roeping gemist?

De materialen tijdens dit EK laten nog wel eens te wensen over. Dit werd pijnlijk duidelijk tijdens de wedstrijd Frankrijk – Zwitserland. Het ene na het andere shirt van de Oostenrijkers scheurde kapot. Kledingfabrikant Puma wist niet waar het aan lag, maar kwam later met een verklaring dat er tijdens het productieproces iets fout is gegaan. Geen goede reclame voor Puma! Daarover grapte Zwitsers international Xherdan Shaqiri: "Ik hoop niet dat Puma ooit condooms gaat maken".

Naast Puma maakte ook Adidas geen beste beurt. De bal ging lek bij een duel tussen twee spelers. Het had geen bijzondere gevolgen, maar het zegt wel wat over de kwaliteit van de bal.

Nu we de meest opvallende momenten van de groepsfase op een rijtje hebben gezet zijn we benieuwd naar wat de knock-outfase ons verder te brengen heeft. De eerste avond 1/8 finales was alles behalve een genot om naar te kijken. Hopelijk blijven de uitzinnige Noord-Ieren UEFA Euro 2016 nog sfeer geven tot het einde en zien we nog minimaal één keer de joggingbroek van Király. Wat vinden jullie het meest opvallende moment van de groepsfase? Laat het ons weten in een reactie.


Vind je dit een tof artikel? Deel het met anderen!

Geplaatst in: Statistieken
* invullen verplicht
Inschrijven Nieuwsbrief Blog Keepable


web-monitoring-ok