Swipe to the left

De grootste keeperstalenten ter wereld

De grootste keeperstalenten ter wereld
Geen reactie

Het kost je ongeveer 3 minuten om dit artikel te lezen


Keepers breken vaak pas op latere leeftijd door dan spelers. De reden is simpel: keepen is een ervaringsvak. Het juist leren inschatten van alle voetbalsituaties in het moderne voetbal vergt tijd en kost af en toe punten. Dat geduld hebben veel trainers niet. Toch weten bepaalde keepers zich wél al op jonge leeftijd (22 jaar en jonger) te onderscheiden. Wie zijn wereldwijd de grootste keeperstalenten?

Alvorens over te gaan op de top-vijf, zijn onderstaande keepers het vermelden waard. Zij zitten op het vinkentouw om de komende tijd een plekje in de top-vijf van grootste keeperstalenten te bemachtigen.

Francis Uzoho Deportivo La Coruña 19 jaar
Mile Svilar Benfica 18 jaar
Agustin Rossi Boca Juniors 22 jaar
Pontus Dahlberg FC Watford 19 jaar
Simone Scuffet Udinese 22 jaar
Justin Bijlow Feyenoord 20 jaar
Bingourou Kamara Strasbourg 21 jaar
Predrag Rajkovic Maccabi Tel Aviv 22 jaar

5. André Onana

Eén van de vele voorbeelden dat een goede jeugdscouting loont is de komst van André Onana naar Ajax. De Amsterdammers betalen ‘slechts’ 150 duizend euro voor de in Kameroen geboren keeper. Achteraf een schijntje, nu hij al langere tijd uitstekend presteert onder de lat en minimaal het honderdvoudige waard is geworden. Onana is een complete keeper met goede reflexen, die ook voetballend zijn steentje bijdraagt. Zijn grootste kwaliteit is zijn rol in de omschakeling van verdedigen naar aanvallen. Onderschept Onana de bal, dan leidt hij razendsnel de counter in. Hij heeft zijn lengte (1,87 meter) niet mee, maar Onana staat ongetwijfeld op de lijstjes van de grootste clubs ter wereld.

4. Andriy Lunin

Dat het snel kan gaan in een voetbalcarrière, bewijst Andriy Lunin wel. In het seizoen 2016/2017 degradeert hij met Dnjepr Dnjepropetrovsk, dat in 2015 nog de Europa League-finale speelde, naar het tweede niveau in Oekraïne. Zarja Loegansk herkent desondanks zijn kwaliteiten. Met Lunin onder de lat worden ze vierde. Ze verkopen hun talentvolle keeper voor maar liefst 8,5 miljoen euro aan Real Madrid. Dat bedrag kan nog oplopen tot 13,5 miljoen euro, afhankelijk van zijn ontwikkeling. As eerste Oekraïner ooit bij Real Madrid hoopt Lunin zich stap voor stap te ontwikkelen tot eerste keeper.

3. Alex Meret

Het carrièreverloop van Alex Meret is op z’n minst opvallend te noemen. Vanuit de jeugdopleiding van Udinese schopt hij het tot tweede keeper achter Orestis Karnezis. Na twee seizoenen op huurbasis bij SPAL 2013 keert hij volwassener terug. Zonder er ook maar een minuut in het eerste elftal te hebben gekeept, verkoopt Udinese Meret voor maar liefst 22 miljoen euro aan Napoli, dat ook Karnezis haalt. Omdat Meret zijn hand breekt in de voorbereiding, heeft Napoli inmiddels ook David Ospina gehaald. Dat Meret zal uitgroeien tot een doelman van wereldniveau, is slechts een kwestie van tijd.

2. Alban Lafont

Fiorentina deed deze zomer uitstekende zaken op de transfermarkt door voor ‘slechts’ 8,5 miljoen euro Alban Lafont over te nemen. De pas negentienjarige keeper maakt ruim tweeënhalf seizoen indruk als eerste doelman van Toulouse en heeft al 98 wedstrijden in Ligue 1 in de benen. Al in november 2015 kreeg de in Ouagadougou (Burkina Faso) geboren keeper op zestienjarige leeftijd de kans, waarmee hij nog steeds de jongste doelman ooit in de Franse competitie is. Bij Fiorentina krijgt hij nu de kans door te stoten naar de wereldtop.

1. Gianluigi Donnarumma

Hij vestigde zijn naam al in 2015, toen hij op zestienjarige leeftijd zijn debuut maakte voor AC Milan. Ruim honderd competitiewedstrijden later is het amper voor te stellen dat Gianluigi Donnarumma nog steeds een tiener is. De natuurlijke opvolger van Gianluigi Buffon – jarenlang eerste doelman bij het nationale team van Italië – wordt met name geroemd om de eerste taak van een keeper: reddingen verrichten. Zijn bereik is gigantisch en hij tikt soms ballen uit de hoek waarvan de schutter al dacht dat ze erin vlogen.

Geplaatst in: Statistieken
* invullen verplicht
Inschrijven Nieuwsbrief Blog Keepable


web-monitoring-ok