Swipe to the left

De coaching van keepers

De coaching van keepers
1 comment

Het kost je ongeveer 4 minuten om dit artikel te lezen


Een keeper kan zijn team helpen door goede reddingen te verrichten, te heersen in de lucht en als elfde veldspeler te fungeren in de opbouw. Daarnaast kan hij zijn medespelers beter laten spelen door ze tijdens de wedstrijd van de juiste coachopmerkingen te voorzien. Wat is er belangrijk in de coaching van een keeper? En waar moet hij op letten?

Binnen voetbal is samenwerken enorm belangrijk. Die samenwerking verloopt onder meer door de onderlinge communicatie. Als spelers elkaar goed begrijpen, maken ze sneller de juiste keuzes, zoals kaatsen of opendraaien of een pass geven of zelf schieten. Die communicatie kan non-verbaal zijn, zoals een uitgestoken hand, een loopactie of oogcontact waardoor twee spelers elkaar begrijpen. Het kan ook via verbale communicatie, oftewel coaching. Voor een keeper is met name dat laatste belangrijk.

De doelman overziet namelijk het gehele speelveld. Vanuit zijn zestienmetergebied heeft hij goed zicht op alle spelers én de bal. Voor een middenvelder geldt dat minder. Die staat in het midden van het speelveld en er gebeuren allerlei dingen om hem heen, waardoor hij informatie mist. Een keeper heeft bovendien vaak de tijd om medespelers te coachen, omdat de bal voor hem in de meeste gevallen niet direct bespeelbaar is.

Dat betekent niet dat een doelman constant bezig moet zijn met het aansturen van zijn gehele elftal. Vanwege de afstand tot de aanvallers is het moeilijk hen goed te coachen. Een middenvelder staat dichterbij de spitsen en overziet genoeg van het veld om ze van goede aanwijzingen te voorzien. Voor een keeper heeft het ook weinig nut tegen een middenvelder te zeggen wanneer hij wel en niet kan opendraaien. Het spel gaat vaak te snel om hierin echt nuttig te kunnen zijn.

Situaties

Waarin speelt een keeper wél een cruciale rol? Met name in het aansturen van zijn defensie. De verdedigers werken samen en houden de onderlinge afstanden op orde. De keeper kan de onderlinge afstanden het beste overzien en er dus goed op coachen. Ook het kantelen van kant naar kant is iets wat de keeper kan aangeven aan zijn verdediging, evenals het opsluiten naar voren en terugsluiten naar achteren.

De keeper kan ook goed zien waar de spelers van de tegenstander zich bevinden. Waar een verdediger soms logischerwijs iets meer gefocust is op de bal, heeft de keeper een breder gezichtsveld omdat hij iets verder van de situatie af staat. Staat er een tegenstander vrij, dan heeft een keeper dit dan ook eerder in de gaten dan een verdediger. Hij kan waar nodig dan ook coachen wie er vrijstaat en welke teamgenoot hier verandering in moet brengen.

Ook in balbezit kan een keeper goed coachen. Stel dat de bal bij de linksback is en de tegenstander naar die kant toe beweegt. De linksvoor van de tegenstander komt naar binnen richting de rechter centrale verdediger en de rechtsback staat vrij. Met zijn coaching kan een keeper dit aangeven, waardoor de linksback weet dat hij opties moet zoeken om de bal bij de vrijstaande rechtsback te krijgen. Zo zijn er meer voorbeelden mogelijk van situaties waarin een keeper vanuit zijn positie kan sturen waar de bal naartoe moet.

Bij standaardsituaties wordt er eveneens veel gevraagd van de coaching van een keeper. Bij directe vrije trappen (zie dit artikel) kan een keeper door middel van zijn coaching, en de afspraken die hij vooraf al maakt, de kans op een tegengoal verkleinen. Ook bij verdedigende hoekschoppen kan een keeper door goed te coachen sturing geven aan zijn verdedigers, zoals we hier al beschreven.

Van fouten maken in de coaching kun je als keeper alleen maar leren!

Uitvoering

Hierboven beschreven we verschillende situaties waarin een keeper wel en niet kan bijdragen met zijn coaching. Wat is hierbij belangrijk? Oftewel: wat zeg je precies in zo’n situatie en op welke manier?

 1. Wees kort en bondig.
  Soms kan een tiende van een seconde het verschil maken tussen winst en verlies. Als je nét op tijd iets zegt, loopt een medespeler bijvoorbeeld met zijn man mee, waardoor die niet kan scoren. Kies je lange zinnen in je coaching, dan verspil je daarmee kostbare tijd. Zolang de boodschap overkomt, geldt: hoe korter en bondiger, hoe beter. ‘Bastiaan, loop met je man mee!’ kan bijvoorbeeld ook prima worden gecommuniceerd als ‘Bas, mee!’ Zelfde boodschap, minder tijdverlies.
 2. Luid en duidelijk
  Tijdens wedstrijden in de grootste voetbalstadions ter wereld is coachen soms onmogelijk vanwege het geluid vanuit het publiek. Maar ook op een lager niveau, tijdens amateurwedstrijden, kunnen het publiek, trainers, spelers en de wind ervoor zorgen dat informatie niet goed overkomt. Luid en duidelijk coachen is daarom belangrijk, zodat medespelers direct goed kunnen verstaan wat er wordt gezegd.
 3. Op het juiste moment
  Veel keepers leren van de keeperstrainer om ‘los’ te roepen bij een flankbal die ze kunnen vangen. Doe je dit pas vlak voordat je de bal vangt, dan heeft het veel minder zin dan als je het al in een eerder stadium roept. Dan kunnen verdedigers er nog rekening mee houden en schrikt het tegenstanders misschien af. Hetzelfde geldt voor andere coachopmerkingen, zoals een verdediger laten weten dat de aanvallende middenvelder van de tegenstander diepgaat. Op het juiste moment coachen geeft hem meer tijd hier iets op te verzinnen.
 4. Wees concreet en directief
  Natuurlijk is het nuttig om kort en bondig te communiceren dat de aanvallende middenvelder van de tegenstander diepgaat. Beter is nog om te zeggen wat dat betekent voor de verdediger. In het eerste geval schets je alleen de situatie (middenvelder gaat diep), in het tweede geval geef je ook aan wat dit concreet betekent voor de handelingen van de verdediger. Overnemen bijvoorbeeld, en daarna kort dekken. Met zo’n directieve aanwijzing is de kans van slagen groter.

Leren

Door te beseffen de aangewezen persoon te zijn om veel te coachen, de juiste situaties te herkennen en de goede coachopmerkingen te plaatsen, kan een keeper zijn teamgenoten erg goed ondersteunen. Dat is een proces met een steile leercurve. Geen keeper kan dit van de ene op de andere dag erg goed, maar door veel te coachen en hierin ook fouten te maken, kan iedere doelman hier beter in worden.
Geplaatst in: Keeperstraining
Berkay Akin 23 augustus 2019 at 21:23
Bedankt voor al deze info.
* invullen verplicht
Inschrijven Nieuwsbrief Blog Keepable


web-monitoring-ok