Swipe to the left

5 redenen waarom je keeper moet worden

5 redenen waarom je keeper moet worden
Geen reactie

Het kost je ongeveer 3 minuten om dit artikel te lezen


“Waarom ben jij eigenlijk keeper geworden” is een veel gestelde vraag als jij onbekenden net hebt verteld dat je onder de lat staat bij de plaatselijke voetbalvereniging. Voor iedereen zal het antwoord op deze vraag anders zijn. De een is keeper geworden omdat het voetballen toch niet echt wou lukken, de ander heeft het keepersvak met de paplepel ingegoten gekregen van papa en weer een ander wil graag de nieuwe Manuel Neuer worden. De volgende keer dat iemand je deze vraag stelt kun je antwoorden met deze 5 redenen waarom je keeper moet worden!

Een keeper mag een lange broek dragen

Zodra de temperaturen in oktober en november weer naar het vriespunt dalen wrijf jij je letterlijk en figuurlijk in je handen. Je teamgenoten trekken in de kleedkamer allemaal hun korte broek aan. Jaloers kijken ze jou aan als jij die heerlijke warme thermolegging aantrekt en daar vervolgens ook nog een lange keepersbroek over aan trekt. Die kou krijgt jou vandaag in ieder geval niet te pakken! Als klap op de vuurpijl doe jij voordat je het veld op gaat je handschoenen aan (eventueel nog een colletje of warme muts erbij) en daarmee ben jij verzekerd van een warme wedstrijd.


https://lvironpigs.wordpress.com/2010/12/17/goalkeeping-in-a-winter-wonderland/

De keeper is de enige die met rugnummer 1 speelt

Tenminste, dat was een hele lange tijd het geval. Edgar Davids heeft met deze traditie gebroken door in 2013 bij ‘zijn’ club Barnet FC met rugnummer 1 te gaan spelen. Deze trend is ook opgepakt door Jonathan de Guzman, die sinds zijn transfer van afgelopen zomer naar Chievo Verona ook met rugnummer 1 is gaan spelen. Gelukkig zijn dit uitzonderingen op de regel. Want laten we eerlijk zijn, de enige speler die het rugnummer 1 mag dragen is de keeper. En laat nummer 1 nou net het mooiste getal zijn dat er bestaat voor op het keepersshirt. Nummer 1 is het nummer van de kampioen, de winnaar, de beste. Alleen bestemd voor de keeper dus!

Keepers zijn schaars

Volgens het jaarverslag van de KNVB waren er in Nederland in het seizoen 2014/2015 1.227.157 mensen lid van de KNVB. Het grootste gedeelte van de leden is uiteraard voetballer. Een veel kleiner gedeelte van deze mensen komt voor een voetbalclub uit als keeper. Laten we er voor het gemak van uitgaan dat 1 op de 15 leden een keeper is. Dat zou betekenen dat er in Nederland 81.810 keepers zijn. Veel minder dan veldspelers dus! Dit is ook logisch, aangezien elk elftal maximaal 1 en soms 2 keepers nodig heeft. Toch heb je hiermee als keeper een goede positie in de ‘markt’. Waar de voetbalscholen al een tijdje als paddenstoelen uit de grond schieten blijven de keepersscholen daar nog een beetje bij achter. Gelukkig komen er ook steeds meer goede keepersscholen en keeperstrainers bij, waardoor jij je kans kan vergroten om succesvol te worden als keeper.

Je mag je teamgenoten de huid volschelden

De keeper is het enige lid van een elftal die een vrijbrief heeft om te schreeuwen naar teamgenoten. Dit gebeurt op een voetbalveld dan ook regelmatig. De verdwaasde blikken van je aanvallers als je ze weer eens terechtwijst komen je vast niet onbekend voor. En waarom zou je het ook niet doen. Als jij een fout maakt is het gelijk dodelijk en krijg je het ongetwijfeld te horen van je teamgenoten. Dat een aanvaller een keer een kans mist is al bijna normaal geworden. Laten we vooopstellen dat schelden natuurlijk niet de juiste manier is, maar een vermanend woordje richting je spits is soms best toegestaan. Iemand die bekend stond om het intimideren van zijn zowel tegenstanders als teamgenoten is onze Duitse vriend Olivier Kahn.


Waardering van teamgenoten

Je begrijpt natuurlijk dat je de meeste van de vorige redenen met een korreltje zout moet nemen. Het mooiste van het keepersvak is natuurlijk het tegenhouden van ballen en je daarmee onoverwinnelijk voelen. De waardering die je daarvoor krijgt van teamgenoten is het allermooiste! Bijvoorbeeld na het stoppen van een penalty.

Lees hier onze blog over: "Penalty's stoppen: een kwaliteit of puur geluk?"

Embed from Getty Images

We zijn erg benieuwd naar de reden(en) waarom jij keeper bent geworden of wilt worden. Laat het ons weten in reactie!


Lees ook:

Het dogma van de korte hoek
Wat kun je doen tegen slijtage van keepershandschoenen?
Het A-type keeper: voorkomen is beter dan genezen

Geplaatst in: Statistieken
* invullen verplicht
Inschrijven Nieuwsbrief Blog Keepable


web-monitoring-ok