Swipe to the left

10 tips om geen goal meer tegen te krijgen uit vrije trappen

10 tips om geen goal meer tegen te krijgen uit vrije trappen
Geen reactie

Het kost je ongeveer 2 minuten om dit artikel te lezen


Vorige week schreven we over de afspraken die je voorafgaand aan een wedstrijd met je verdedigers kunt maken bij vrije trappen tegen. Maar daarmee ben je er natuurlijk nog niet, ook tijdens de wedstrijd moet je vol aan de bak. Met deze 10 tips krijg je uit vrije trappen geen doelpunt meer tegen.

  1. Zet de muur in de korte hoek neer. De afstand van de bal naar de korte hoek is kleiner dan naar de lange hoek. Daardoor krijgt de bal minder tijd om te dalen en dus is het moeilijker om te scoren voor de aanvaller.
  2. Zet de muur neer door vanaf de eerste paal contact te hebben met de buitenste speler in de muur. Als het goed is heb je hem daar vooraf over ingelicht. Wees daarbij duidelijk én snel.
  3. Kan de bal alleen indraaien richting het doel, door een linkspoot aan jouw linkerkant of andersom? Laat de muur dan naar de buitenkant slechts een klein stukje uitsteken, bijvoorbeeld een ‘halve’ speler (afbeelding 1). De bal kan er namelijk niet of nauwelijks omheen worden gekruld.
  4. Ligt de bal voor jou links en staat er een rechtspoot achter de bal, of andersom, zet de muur dan verder naar de ‘buitenkant’ neer. Houd bijvoorbeeld anderhalve speler marge aan (afbeelding 2). Zo kan de bal niet om de muur heen worden gekruld.
  5. Neem een positie in waarbij scoren voor de nemer van de vrije trap in beide hoeken net zo moeilijk is. Geef je hem in één hoek meer kans, dan zal hij voor die hoek kiezen. Ditzelfde principe geldt overigens in open spel, zoals we eerder beschreven in ons artikel: "Het dogma van de korte hoek".
  6. Gok niet op een bepaalde hoek op basis van je onderbuikgevoel. Maak je al een stap naar rechts of links, dan heeft de schutter veel meer kans als jij er als keeper naast zat. Zie je de bal vertrekken, dan staat je beslissing pas vast.
  7. Zorg altijd voor zicht op de bal. Zie je de bal pas als die over de muur gaat, dan heb je veel minder tijd om te reageren. Staan er spelers tussen de bal en jou in, kijk dan of je tussen de benen van die spelers door zicht op de bal kunt krijgen. Let daarbij ook goed op je eigen voetenwerk: sta altijd op je voorvoeten om snel te kunnen reageren.
  8. Vliegt de bal richting een hoek en kun je ‘m niet klemvast pakken, boks de bal dan naar de zijkant. Zo geef je geen rebound weg aan een instormende tegenstander.
  9. Vang je de bal, kijk dan zo snel mogelijk op. Als het goed is, zijn de spelers die je daartoe hebt geïnstrueerd in volle sprint met het oog op de counter. Lanceer ze als het kan met een zuivere trap of worp.
  10. En last but not least: verhinder met ziel en zaligheid een tegendoelpunt. Je muur goed neerzetten en de juiste positie innemen zijn belangrijke voorwaarden, maar een goede schutter kan toch het doel weten te vinden. Een ultieme save kan een zeker lijkend doelpunt nog voorkomen.
Geplaatst in: Keeperstraining
* invullen verplicht
Inschrijven Nieuwsbrief Blog Keepable


web-monitoring-ok