Swipe to the left

10 afspraken die je met je medespelers maakt bij vrije trappen

10 afspraken die je met je medespelers maakt bij vrije trappen
Geen reactie

Het kost je ongeveer 2 minuten om dit artikel te lezen


Vrije trappen kunnen het verschil bepalen tussen winst en verlies. Voor een doelman is het dan ook zaak zijn schaapjes op het droge te hebben. Je kunt de bal zelf uit de kruising zweven, maar ook al gevaar voorkomen door duidelijke afspraken met je teamgenoten te maken. Keepable selecteerde 10 dingen waar je op moet letten.

 1. Wijs vooraf de spelers aan die in de muur komen. Doe dat door spelers te nummeren, van één tot vijf of zes. Staan er vier spelers in de muur, dan weten nummers één tot en met vier dat zij dat zijn.
 2. Spreek met ze af dat de langste spelers in het midden van de muur staan. De kans is het grootst dat de bal over die spelers heengaat richting doel. Bij een viermansmuur zijn dat de middelste twee spelers, met vijf spelers in de muur de middelste drie.
 3. Wijs een (relatief kleine) speler aan die aan de buitenkant van de muur staat. Met hem houd je contact als je de muur op de juiste plek zet. In de wedstrijd moet dit soms snel gebeuren en het scheelt tijd als diegene vooraf weet waar hij aan toe is.
 4. Geef de spelers in de muur mee een klein stukje te springen op het moment dat de vrije trap wordt genomen, maar niet te hoog. Dat doen ze met de tenen gestrekt naar beneden. Zo pakken ze wat extra hoogte, maar voorkomen ze Ronaldinho-taferelen (zie filmpje).
 5. Eis van je medespelers dat ze een kerel zijn en niet wegspringen als de vrije bal wordt genomen. Een doelpunt voorkomen kan af en toe een bloedneus of een afdruk op het bovenbeen opleveren. Part of the job.
 6. Wijs een speler naast de muur (aan de binnenkant) aan die uitloopt op het moment dat de vrije trap wordt genomen. Zeker als de bal breed wordt getikt moet hij vol instormen om het schot te blokken.
 7. Zorg ervoor dat één medespeler voorkomt dat de vrije trap al wordt genomen als jij nog bij de paal staat om de muur neer te zetten. Hij kan op het signaal van de scheidsrechter letten en zo nodig voor de bal gaan staan.
 8. Neem met je medespelers door wie er een inlopende tegenstander dekken. Die mogen niet aan een doelpoging toekomen. Vertel ze ook goed alert te zijn op een rebound. Je pakt de bal natuurlijk liever klemvast, maar dat kan niet altijd.
 9. Wijs eventueel een speler aan die terug sprint richting de korte hoek nét voordat de vrije trap wordt genomen. Hij kan de bal mogelijk nog wegkoppen. Doe dit niet te vaak, want hij heft buitenspel op. Het is niet handig als de tegenstander dit weet.
 10. Spreek met twee of drie (snelle) spelers af dat ze de diepte in sprinten als jij de bal te pakken hebt. De tegenstander baalt nog dat ze niet tot scoren kwamen en hebben een mentaal nadeel. Wellicht kun je met een spectaculaire uittrap een doelpunt inleiden.

 11. Wil jij deze 10 tips in een handig overzicht ontvangen?

  Direct downloaden

Geplaatst in: Keeperstraining
* invullen verplicht
Inschrijven Nieuwsbrief Blog Keepable


web-monitoring-ok